Sorodne objave

 

Od vseh dolžnosti, ki jih imamo policisti, so obiski šol in vrtcev zagotovo najprijetnejši. Tako je bilo tudi tokrat, ko smo iz Ministrstva za notranje zadeve in Generalne policijske uprave ob začetku novega šolskega leta pozdravili prvošolčke na dveh osnovnih šolah, v Ljubljani in Mariboru.

Preventivni nasveti in aktivnosti policije ob začetku šolskega leta


Državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve Damjan Lah, mag., in generalni direktor policije Janko Goršek sta obiskala Osnovno šolo Gustava Šiliha v Mariboru za otroke s posebnimi potrebami. Tudi ti otroci se namreč vključujejo v cestni promet, vendar pa se od svojih vrstnikov nekoliko razlikujejo. Ker imajo težave na gibalnem, miselnem ali vedenjskem področju, potrebujejo posebno zaščito v prometu.

100901 00208537

 Njunega današnjega obiska so se mariborski prvošolčki izjemno razveselili in z radovednostjo prisluhnili njunim besedam.


"Otroci doživljajo cestni promet drugače kot odrasli. Mnogi še niso sposobni samostojno ocenjevati nevarnosti na cesti. Prometne predpise si razlagajo po svoje, hkrati pa se obnašajo zelo spontano, zato vozniki avtomobilov včasih težje predvidijo njihovo vedenje," je poudaril državni sekretar Damjan Lah, mag., in pozval otroke, da naj, ko se bodo na cesti kdaj znašli sami, popazijo drug na drugega.

Vedno pa se lahko zanesejo na policiste, je dodal generalni direktor policije Janko Goršek in dejal: "Če srečate policista na cesti, se ga nikar ne bojte. Kar pocukajte ga za rokav in vprašajte vse, kar vas zanima! Rad vam bo odgovoril na vsa vaša radovedna vprašanja." Nazadnje je otrokom zaželel še čim bolj brezskrbno in varno otroštvo.

100901 00208564

Na prvi šolski dan, predvsem pa na pomen varnega vedenja v prometu, bodo otroke spominjala simbolična darila, ki so jih dobili ob tej priložnosti. 


Ministrica Katarina Kresal in namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar pa sta obiskali učence Osnovne šole Martina Krpana na ljubljanskih Fužinah. Več o tem v sporočilu za javnost na spletni strani MNZ.

100901 00208565

 Starši s svojim vedenjem otrokom vsak dan znova sporočajo, kaj je prav in kaj ne. Učitelji jih o varnosti cestnega prometa učijo pri pouku. Policisti pa jih takole, z obiski na šolah, poskušamo na prijazen način opozoriti na nevarnosti, ki prežijo nanje.


Prvošolčki sodijo med najranljivejše skupine udeležencev v cestnem prometu, saj se še ne zavedajo vseh potencialnih nevarnosti na poti v šolo in iz nje. Seveda pa jim moramo vozniki povečano pozornost, zlasti v bližini vrtcev in šol, namenjati skozi vse šolsko leto, tj. do konca junija, ne le v prvih šolskih dneh!

IMG 8165

Septembra je ena najpomembnejših nalog policije zagotavljati varnost otrok v prometu. Zato nas boste v teh dneh pogosto srečevali ob šolah in šolskih poteh, kjer bomo skrbeli za umirjanje prometa.


Na prvi šolski dan pa je svoja vrata uradno odprla tudi Javna agencija RS za varnost v prometu. Več o tem v sporočilu za javnost na spletni strani MNZ.


 

Fotografije: Tamino Petelinšek/STA, PU Nova Gorica, PU Maribor