Sorodne objave

 

Europol je danes, 24. novembra, javnosti predstavil rezultate obsežne operacije Kaliber, ki je sestavljena iz več mednarodnih operacij v desetih državah članicah in osmih tretjih državah, vodi in usklajuje pa jo Velika Britanija s polno podporo Europola in Frontexa. Pri skupni operaciji zoper trgovino z orožjem na Zahodnem Balkanu je sodelovala tudi slovenska policija.

fb caliberVrhunec operacije Kaliber, ki se je začela septembra 2017, je bila dvodnevna skupna akcija 17. in 18. novembra, med katero so potekale preiskave na Zahodnem Balkanu. Usklajeval jo je Europolov operativni center v Haagu, šlo pa je za izmenjavo informacij med sodelujočimi organi o osebah in vozilih, ki so jih preverili na mejnih prehodih, ter več preiskav in zasegov. Med drugim je bilo zaseženih kar 135 kosov strelnega orožja in več kot 7000 nabojev.

Zaradi kaznivih dejanj v zvezi z orožjem in eksplozivi je bilo v državah Zahodnega Balkana v dveh dneh prijetih 18 ljudi, 81 osebam pa je bil onemogočen nezakonit vstop v Evropsko unijo. Odkritih je bilo tudi 37 primerov prekoračitve dovoljenega časa bivanja.

V skupni operaciji so sodelovale Velika Britanija, Švedska, Hrvaška, Slovenija, Nemčija, Bolgarija, Grčija, Romunija, Španija, Madžarska ter Švica, Albanija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Srbija, Črna gora, Kosovo, Urad za alkohol, tobak in strelno orožje ZDA, Europol in Frontex.

Med operacijo so na Zahodnem Balkanu in v Veliki Britaniji delovale štiri Europolove mobilne pisarne, ki so omogočale izmenjavo informacij v realnem času in navzkrižno preverjanje zbranih podatkov. Policistom na nekaterih mejnih prehodih na Zahodnem Balkanu je podporo zagotavljal Frontex.

Operacija Kaliber je del večje operacije Zmaj. Več o tem v Europolovem sporočilu za javnost

dragon logo