Sorodne objave

 

Da bi bile slovenske ceste varne za vse prometne udeležence, bomo policisti med 11. in 24. decembrom 2017 po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Več pozornosti pa bomo v tem obdobju namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih, so poudarili udeleženci današnje novinarske konference v organizaciji Agencije RS za varnost prometa. Vožnja pod vplivom drog je namreč čedalje bolj razširjena tudi v Sloveniji.

Policisti bomo izvajali tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

zlozenka premisli alkohol ubija-AVP

Premisli. Alkohol ubija (zloženka) 

video alkohol ubija

Video 


Namen poostrenega nadzora je, da v sodelovanju z drugimi organizacijami prispevamo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšanju števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi k zmanjšanju števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu. Poleg tega so aktivnosti del evropsko usklajenega nadzora, poimenovanega Alcohol & Drugs, ki bo istočasno potekal v več evropskih državah in se mu pridružuje tudi slovenska policija.


Problematika vožnje pod vplivom alkohola in drog - statistični podatki

Po podatkih Agencije RS za varnost prometa se je vsaka tretja smrtna prometna nesreča zgodila zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Na tem področju smo v Sloveniji v zadnjem desetletju naredili sicer pomemben napredek, vendar pa zadnji dve leti na agenciji opažajo poslabšanje. Ponovno se je povečal delež umrlih v prometnih nesrečah zaradi alkoholiziranosti povzročitelja, prav tako pa se povečuje delež uporabe drog v prometu.

  • V letu 2016 je tako na naših cestah zaradi vpliva alkohola umrlo kar 41 udeležencev, 175 udeležencev se je hudo telesno poškodovalo, 834 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih. Več podatkov na spletni strani agencije za varnost prometa: Alkohol
  • V prometnih nesrečah, kjer je bil povzročitelj pod vplivom psihoaktivnih snovi in prepovedanih drog, pa je lani umrlo 11 udeležencev, 44 je bilo hudo telesno poškodovanih in 68 lažje telesno poškodovanih. Več podatkov na spletni strani agencije za varnost prometa: Droge

nk alko droge avp

Vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun je na novinarski konferenci v zvezi s problematiko vožnje pod vplivom drog predstavil še naslednje statistične podatke:

  • V letu 2017 je 56 udeležencev (81 v letu 2016) pod vplivom drog povzročilo prometno nesrečo. Najpogostejši povzročitelji pod vplivom drog so bili v starostni skupini med 34 in 44 let, teh je bilo 22 (17), in med 24 in 34 let, teh je bilo 15 (26).
  • Najpogostejši povzročitelji nesreč pod vplivom drog so vozniki osebnih avtomobilov, teh je bilo letos 45 (63). Največ nesreč se je zgodilo v naseljih z uličnim sistemom, in sicer 18 (23).
  • Najpogostejša primarna vzroka v navedenih nesrečah sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran oziroma smer vožnje.
  • V prometnih nesrečah je letos umrlo 5 udeležencev, ki so bili pod vplivom drog (18 v letu 2016).
  • V letošnjem letu je bilo odrejenih 2.276 strokovnih pregledov na droge (1.444 v letu 2016), od tega je bilo 200 (208) pozitivnih, 624 (279) pa odklonjenih.

Po besedah mag. Ivana Kapuna je za uspešen nadzor na tem področju zelo pomembno tudi, da imamo zagotovljeno ustrezno število hitrih testerjev za droge.

Lani se je namreč izjemno povečalo število odklonitev strokovnih pregledov, kar je rezultat prav širše uporabe hitrih testov za droge. Agencija RS za varnost prometa je zato tudi letos kupila dodatnih 1000 hitrih testov za droge, s katerim lahko policisti na podlagi vzorca sline zelo hitro ugotovijo prisotnost prepovedanih drog v telesu: "Ti so zelo učinkoviti, zato se zahvaljujemo Agenciji RS za varnost prometa za donirane hitre testerje," je povedal mag. Kapun.

Več o alkoholu in vožnji pod vplivom alkohola tudi na spletni strani Policije: Alkohol ubija, največkrat nedolžne

premisli-alkohol-ubija-plakat droge-bodi-kul-ne-vozi-zadet