Sorodne objave

 

Veseli december je v polnem zamahu, kmalu bodo na trgovskih policah pirotehnični izdelki. Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, tudi letos pozivamo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike.

POMEMBNO

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja.


Letošnjo akcijo Bodi zvezda, ne meči petard, pa tudi različne vidike uporabe pirotehnike ter nevarnosti in neprijetnosti, ki jih ta lahko povzroča, so na današnji novinarski konferenci predstavili:

  • Daniel Jug iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi,
  • mag. Mitja Perko, glavni inšpektor Inšpektorata RS za notranje zadeve,
  • dr. Simon Herman, dr. med., s Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter
  • Maša Cerjak Kastelic iz Društva za zaščito živali Ljubljana.

IMG 5794

 Sodelujoči na konferenci so opozorili, da si lahko praznično vzdušje pričaramo tudi brez nadležnega pokanja. Na fotografiji v ospredju je vodnik službenega psa s Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana Jože Metelko s policijskima psoma.

plakat V policiji uporabi pirotehničnih izdelkov namenjamo posebno pozornost. Letošnjo preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard, ki je namenjena predvsem osnovnošolcem in srednješolcem, pa je podprl tudi smučarski skakalec Peter Prevc, ki je kot vrhunski športnik zaposlen v Policiji.

IMG 5710

"Vse, ki kupujete in uporabljate pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k preprečevanju neželenih posledic uporabe pirotehnike. Kupujte jo pri pooblaščenih trgovcih, pri tem pa bodite pozorni na oznako CE. Uporabljajte jih v skladu z navodili proizvajalca in tako, da s tem ne ogrožate zdravja in premoženja ljudi. Pri uporabi pirotehničnih izdelkov ni prostora za alkohol, nepremišljenost in objestnost," je poudaril Daniel Jug iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi. Več informacij 

Zvočni posnetek izjave Daniela Juga (mp3)  

IMG 5728

"V času, ko je dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov, se bodo neposredno na terenu izvajali tudi inšpekcijski nadzori, in sicer pri registriranih trgovcih s pirotehniko, v okviru nadzorov pa se tudi preverja morebitna prodaja pirotehnike brez ustreznih dovoljenj in prodaja prepovedane pirotehnike (npr. petard). Inšpektorji vsako leto izvedejo v povprečju od 60 do 70 inšpekcijskih nadzorov po celotni državi, usmerjeni pa so v večja trgovska središča, posamezne trgovine in tudi bolj odročna mesta," je poudaril mag. Mitja Perko, glavni inšpektor Inšpektorata RS za notranje zadeve. Več informacij 

Zvočni posnetek izjave mag. Mitje Perka (mp3) 

IMG 5749

Kot je dejal dr. Simon Herman, dr. med., imajo v UKC Ljubljana vsako leto v prazničnem času kar nekaj poškodovanih zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov: "Približno dve tretjini jih je starih med 10 in 20 let, zato pozivamo starše, da delujejo preventivno. Večinoma so poškodovane roke in obraz, dva do trije poškodovanci pa bodo posledice uporabe pirotehnike žal čutili vse življenje." Več informacij

Zvočni posnetek izjave dr. Simona Hermana (mp3) 

IMG 5763

"V Društvu za zaščito živali Ljubljana pa želimo ljudi pozvati, da se v celoti odpovedo pirotehniki, za živali je ta namreč lahko zelo stresna ali celo nevarna. Pokanje in svetlobni efekti lahko povzročajo tako strah kot tudi fizične procese v telesu, ki so posledica tovrstnega stresa (prebavne težave, neješčost, pretirano uriniranje itd.). Pomisliti je treba ne le na tiste živali, ki jih imamo doma, temveč tudi na divje živali, ki živijo v naravi," je opozorila predstavnica društva Maša Cerjak Kastelic. Več informacij

Zvočni posnetek izjave Maše Cerjak Kastelic (mp3) 

IMG 5722

K uvidevni rabi pirotehnike so "pozvale" tudi živali. Skupaj s svojim vodnikom Jožetom Metelkom sta se nam pridružila policijska kužka, nemška kratkodlaka ptičarka BB in angleški špringel španjel Nike. Policijski psi so sicer ustrezno šolani za opravljanje policijskih nalog, temu primerno so tudi zdresirani, da se ne prestrašijo vsakega poka. Večina živali pa za seboj nima take "šole", zato jim hrup, ki ga povzročajo pirotehnični izdelki, predstavlja velik stres. 


Kaj je dovoljeno in kaj ne?

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F2 pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Izdelkov kategorije F3, F4, P2 in T2 ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam.

Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Baterije in kombinacije iz 3. kategorije do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi in fontane iz kategorije do 750 g neto mase eksplozivnih snovi lahko kupujejo, posedujejo in uporabljajo tudi osebe starejše od 18 let.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana.

Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka je prepovedana! Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov.

Pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže.

Kupci in uporabniki naj ognjemetne izdelke, če se jim ne morejo odreči, kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako CE, dobro pa naj se seznanijo tudi z navodili za uporabo. Navodila za uporabo na izdelku morajo biti napisana v slovenskem jeziku.