Sorodne objave

 

Med 15. in 28. januarjem smo policisti poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljate mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. V tem času smo ugotovili kar 3.276 kršitev.

Voziš? Odloži telefon. Ali pa varno ustavi na primernem mestu, opravi telefonski klic ali pošlji SMS. Šele nato nadaljuj pot.

Pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa je tudi letos po vsej državi potekala preventivna akcija, s katero smo voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Policisti smo v tem času ugotovili 3.276 kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Izdali smo 2.962 glob in izrekli 314 opozoril.
 

Število ugotovljenih kršitev na območjih policijskih uprav (PU)
PU Ljubljana: 698 PU Maribor: 471
PU Celje: 580 PU Murska Sobota: 250
PU Koper: 138 PU Nova Gorica: 85
PU Kranj: 332 PU Novo mesto: 722


V letošnji akciji je bilo sicer ugotovljenih manj kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo kot lani.


Kljub temu, da gledamo, naši možgani takrat ne vidijo!

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.


Ali ste vedeli?

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola.

Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji. 

Ne telefoniraj med voznjo

Več o akciji na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa: Uporaba telefona med vožnjo je nevarna

Oglejte si tudi video