Sorodne objave

 

Na 5. mednarodnem sejmu obrambe, varovanja, zaščite in reševanja (SOBRA), ki je bil med 23. in 25. septembrom 2010 na razstavišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni, je svoje delo predstavila tudi policija.

DSC 5472

Policiste, ki so na sejmu SOBRA predstavljali različna področja dela, je obiskala tudi notranja ministrica Katarina Kresal.


Policisti smo vse dni sejma svetovali in odgovarjali na vaša vprašanja o policijskem delu, o tem, kaj lahko vsak sam stori za svojo varnost v prometu, kako škodljive so posledice uživanja prepovedanih drog, kaj pomeni nasilje med mladimi, kaj je vandalizem idr. Obiskovalci sejma so na razstavnem prostoru policije lahko izvedeli veliko koristnega, spoznali, kako pestro in raznoliko je delo policije, ter si v hali in na zunanji ploščadi ogledali opremo in različna policijska službena vozila.

DSC 5038

Prometni policisti so na ogled postavili policijsko motorno kolo, vozilo z videonadzornim sistemom Provida, vozilo za reševanje prometnih nesreč, alkotest, merilnik hitrosti, sredstva za prisilno ustavljanje vozil, simulator vožnje motornega kolesa itd. Pri ozaveščanju javnosti o pomenu varne udeležbe v cestnem prometu so se jim pridružili tudi predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

DSC 5527

Vodniki službenih psov so na osrednjem poligonu navduševali z atraktivnimi prikazi. Njihovi štirinožni prijatelji so se zapodili za nepridipravi in jih v trenutku onesposobili. Poželi so navdušen aplavz in še enkrat dokazali, da "policijskim kosmatincem" nihče ne uide.

Video prikaz (wmv)  

DSC 4064

DSC 3950

Svoje delo so predstavili tudi mariborski in ljubljanski policisti konjeniki. Otroci so se sprva sramežljivo smukali okoli konj, kasneje pa so se opogumili in jih tudi pobožali. Policisti so neutrudno odgovarjali na številna radovedna vprašanja o tem, kakšno je delo konjenikov in kaj točno počno policijski konji.

DSC 4143

Najmlajši so se skrajno zabavali v otroškem kotičku, kjer smo zanje pripravili tudi lutkovni igrici Promet ni hec in 113. Po predstavi so se zapodili med pobarvanke s policistom Leonom in nadebudno izpolnjevali nagradne lističe.

Med najmlajšimi obiskovalkami in obiskovalci je nagradni listič z dvema ne preveč težkima vprašanjema o prometni varnosti izpolnilo 149, mi pa smo med njimi izžrebali 30 otrok, ki so na vprašanji pravilno odgovorili, in jim po pošti poslali nagrado - plišastega medvedka policista.

Nagrajenci žrebanja so: Tian Fras iz Apač; Urška Dajčar in Jure Gjörek, oba iz Beltincev; Nika Štrucl iz Ceršaka; Larisa Černjavič, Nejc Ian Čurman, Jaša Fišer, Luka Grah, Michelle Kaučič, Aljoša Markovič, Nejc Sterniša in Brina Štanta, vsi iz Gornje Radgone; Luka Utroša iz Griž; Tilen Viher iz Juršincev; Nick Škoflanc iz Ljutomera; Simon Kovačič iz Majšperka; Klara Sprinčnik iz Miklavža; Rene Baranašič in Anja Kolmanič, oba iz Murske Sobote; Tine Bertole iz Pernice; Tim Šumenjak iz Podgorcev; Taja Berič iz Radenc; Andraž Kovačič Pohorec, Blaž Marjanović, Špela Vajdič in Žanet Žasler, vsi iz Sladkega Vrha; Tamara Filipič iz Spodnjih Ivanjcev; Urška Lorber, Katja Oman in Dunja Saletinger, vsi iz Zgornje Velke.

Mladostniki in odrasli so odgovarjali na zahtevnejša vprašanja s področja policijskega dela. Vprašalnik je izpolnilo le 18 oseb, od tega pol pravilno. Ti so po pošti prejeli nekaj promocijskega materiala policije.

Prejemniki so: Irena Utroša iz Griž; Nina Andrejek, Julija Bertalanič, Julia Flegar, Nina Gjergjek, Maria Horvat, Katja Recek, Nina Šinko, vse iz Rogaševcev; Robert Tašič iz Šentjerneja.


Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

DSC 4975

Otroci so v otroškem kotičku pisali, risali, barvali in se zabavali ob lutkovnih igricah.

DSC 5128

Vozila nekdanje milice in uniforme miličnikov so pri tistih, ki se jih še spomnijo, vzbudila precej nostalgije.

DSC 5037

Pri policistih Specialne enote so si radovedneži lahko ogledali jamarsko, alpinistično in potapljaško opremo, pripadniki Gorske enote pa so svetovali, kako poskrbeti, da bo obisk gora prijeten, predvsem pa varen.

DSC 5543

Ministrica je obiskala tudi pripadnike Specialne enote.

DSC 5174

Zdaj že dobro znani policijski kuža Arni je v veselje starih in mladih zopet zganjal norčije ...

DSC 5213

"Ku ku!"


Na prostoru, kjer se je predstavljala kriminalistična policija, so nekateri stali v vrsti za "odvzem prstnih odtisov", drugi so skupaj s kriminalističnim tehnikom "odkrivali sledove kaznivega dejanja", spet tretji pa so imeli veliko vprašanj o tem, kako poteka delo policista kriminalista.

DSC 5454

"Tale motor pa ne gre nikamor!" so se muzali otroci, ki so se preizkusili na simulatorju vožnje motornega kolesa.


Obiskovalci so si lahko ogledali še delo mejnih policistov, ki so predstavili mobilno in ročno termovizijo, schengenski motor, terensko vozilo Touareg, "schengenbus" itd. Mnogi pa so se preizkusili tudi na elektronskem simulatorju streljanja in simulatorju vožnje motornega kolesa.

DSC 5559

Kriki, ki so se razlegali po vsej dvorani, so pritegnili pozornost obiskovalcev sejma. Na srečo je šlo le za prikaz.


Tudi na blazinah je bilo pestro. Številni so z zanimanjem opazovali, kako policisti izvajajo policijske postopke. Inštruktorji praktičnega postopka in samoobrambe so najbolj pogumne povabili v svojo družbo in jih naučili nekaj osnovnih prijemov, s katerimi se lahko ubranijo nepridipravov.

DSC 5630

V soboto, 25. septembra 2010, je sejem SOBRA obiskala tudi notranja ministrica Katarina Kresal, ki si je ogledala razstavni prostor policije in policiste pohvalila za odlično predstavljeno delo.