Sorodne objave

 

V teh dneh se zaključuje preventivna akcija Varnostni pas, s katero smo policisti skupaj z Javno agencijo RS za varnost v prometu spodbujali k varnemu pripenjanju v vozilih. Ob tej priložnosti je agencija danes v Ljubljani predstavila novo simulacijsko napravo, poimenovano Vrtavka, ki prikaže prevračanje vozila. Na predstavitvi je sodeloval tudi predstavnik Policije.

FotoAVP IMG 6817

Vrtavka za boljšo pripetost z varnostnimi pasovi in večjo prometno varnost

V napravo lahko sedeta tako voznik kot sovoznik, Vrtavka pa nato avto s potniki zavrti na glavo in jih nato postavi nazaj na kolesa. Na ta način voznik in njegov sopotnik v praksi izkusita, kakšne so sile, ko se vozilo prevrne, in kaj pomeni, če nisi pripet. Ta izkušnja veliko prispeva k temu, da ljudje spremenijo svoje navade in ravnajo bolj pravilno.

Pripnite se, četudi samo do sosednje trgovine

Vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun je med drugim opozoril, da bi lahko marsikateri voznik, ki je umrl v prometni nesreči, preživel, če bi bil privezan: "Od 30 voznikov, ki so umrli v lanskem letu, jih kar 10 ni bilo privezanih!" Poudaril je še, da se veliko prometnih nesreč zgodi v domačem okolju, ko smo prepričani, da se nam ne more nič zgoditi: "Ne glede na to, ali gremo v trgovino, ali se vračamo, ali smo samo na kratki vožnji, moramo biti pripeti. Tudi pri manjših prometnih nesrečah lahko pride do poškodb, ki jih ne bi bilo, če bi bili privezani."

Učinkovit je le pravilno zapet varnostni pas

Večinoma pas uporabljamo tako, da ga potegnemo čez sebe in zapnemo. Ob tem pa na agenciji opozarjajo, da to ni dovolj. Izprazniti je treba tudi žepe ter preveriti, ali je varnostni pas poravnan in nameščen povsem tesno ob telesu.

FotoAVP IMG 6874

Več informacij s predstavitve, statističnih podatkov o deležu pripetih slovenskih voznikov in potnikov, dejstev o naletni teži, o akciji Varnostni pas itd., na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

Preventivni nasveti policistov: Varnostni pas rešuje življenja

Foto: AVP