Sorodne objave

 

Med 16. in 22. aprilom poteka vseevropska akcija Hitrost, v kateri sodelujemo tudi slovenski policisti. Namen akcije je umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje že za nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšamo tudi možnost nastanka prometnih nesreč in težo njihovih posledic.

"Neprilagojena hitrost je še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, v katerih se ljudje huje telesno poškodujejo oz. se končajo s smrtnim izidom. Samo v lanskem letu je kar 46 ljudi izgubilo življenje v takšnih nesrečah, kar predstavlja 44 odstotkov vseh umrlih. Vsi se zavzemamo, da se prometna varnost izboljša, trendi so pozitivni in za njihovo ohranitev moramo največji korak narediti ravno na področju hitrosti. Policija podpira vse preventivne aktivnosti, z današnjim dnem pa začenja z novo akcijo poostrenega nadoira, je povedal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije.

bscap0054-800x450

 Na novinarski konferenci so o nevarnostih prehitre vožnje spregovorili mag. Igor Velov, direktor Javne agencije RS za varnost prometa, Robert Vehovec, Sektor prometne policije na Generalni policijski upravi, ter ambasadorji prometne varnosti Rado Mulej, Jože Robežnik, Marko Miladinovič in Franci Kek.

 

Hitrost še vedno predstavlja problem v naseljih in na regionalnih cestah. V prvih treh mesecih letošnjega leta je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo že 9 ljudi, enako kot lani v istem obdobju. Skoraj polovica (4) jih je umrla na regionalnih cestah, 2 na lokalnih cestah v naselju, 2 na avtocesti in 1 na lokalni cesti izven naselja. S hitrostjo so povezani še drugi dejavniki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti, pa tudi prekratka varnostna razdalja.

video slika

 Javna agencija RS za varnost prometa je na novinarski konferenci predstavila tudi novo komunikacijsko kampanjo za osveščanje prehitrih voznikov, v katerih so glavni junaki znani Slovenci: Ranko Babič, Rado Mulej, Jože Robežnik, Franci Kek in Marko Miladinović.


Z aktivnostmi, ki so namenjene umirjanju hitrosti, želimo okrepiti zavedanje prometnih udeležencev, da je neprilagojena hitrost lahko velika grožnja za nastanek najhujših prometnih nesreč, zato bi morali biti bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti in vožnjo vselej prilagoditi razmeram na cestah. Z nadzorom želimo dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje, in sicer da vozijo čim bolj defenzivno, umirjeno ter da so pozorni na šibkejše udeležence v prometu.


Vseevropska akcija Hitrost se bo še posebej intenzivirala v sredo, 18. aprila 2018, ko bo tako kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji. Tega dne lahko vozniki med 6. in 18. uro na več kot 600 lokacijah po vsej Sloveniji pričakujejo nadzor hitrosti.

Konkretne lokacije bomo jutri, 17. aprila, objavili tudi na spletni strani policije.


Vseevropski nadzor hitrosti sovpada s prvim delom nacionalne preventivne akcije, ki jo pod sloganom Hitrost ubija - vozimo pametno koordinira Javna agencija RS za varnost prometa in bo potekala do 29. aprila 2018. Več informacij z današnje novinarske konference najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.