Sorodne objave

 

V policijskem vadbenem centru v Gotenici so se včeraj, 25. oktobra 2010, začele simulacije dogodkov, s katerimi se lahko med svojim delom srečajo policisti, ki sodelujejo v mednarodnih civilnih misijah. V prvi vaji so simulirali ugrabitev policistov mirovnikov.

IMG 6285

Skupino policistov mirovnikov so pozno popoldne "ugrabili" teroristi, ki so v zameno zahtevali 10 milijonov evrov gotovine. Po večurnem pogajanju so izpustili devet talcev, med katerimi so bili trije ranjeni. Ker se ugrabitelji niso predali, so pripadniki Specialne enote v jutranjih urah vdrli v objekt in rešili preostale zajete, ugrabitelje pa prijeli. V reševalni akciji ranjenih ni bilo.

grudnik

 Aleš Grudnik, vodja usposabljanja

Zvočni posnetek Aleša Grudnika o usposabljanju (mp3) 


"Zadnje osnovno usposabljanje za policiste kandidate za delo v mednarodnih civilnih misijah je bilo leta 2007. Program, ki ga sicer izvajamo enkrat letno, smo se letos odločili izpeljati malo drugače. Z željo; da pridobimo mednarodno verifikacijo tega usposabljanja s strani Organizacije združenih narodov (OZN), ga izvajamo samo po modulih OZN. To pomeni, da smo uporabili izključno njihova gradiva in prezentacije, delovni jezik je angleščina, pridobiti pa smo morali tudi tuje udeležence in inštruktorje. Zaradi velikega obsega vsebin v program nismo mogli vključiti nič svojega. Trenutno smo v tretjem, zadnjem tednu usposabljanja, kjer se izvajajo različne simulacije dogodkov, ki so fizično in psihično naporne. Vendar osipa med udeleženci ne pričakujemo, ker so vsi dobro pripravljeni," je dejal vodja usposabljanja Aleš Grudnik.

"Z nami je nekaj dni kot ocenjevalka programa preživela tudi predstavnica OZN. Kot je dejala, je bilo delo opravljeno po pričakovanjih. Čakamo še na njeno končno poročilo in v začetku leta tudi odločitev o tem, ali smo pridobili verifikacijo tega usposabljanja ali ne. Verifikacije si močno želimo, saj bi s tem slovenska policija dodatno okrepila svoj ugled tako v domači kot tudi tuji javnosti, hkrati pa bi bil to njen prvi mednarodno verificiran program usposabljanja," je še dodal Grudnik.

Igrana situacija je bila prva v zadnjih štirih dneh sicer tritedenskega osnovnega usposabljanja policistov kandidatov za delo v mednarodnih civilnih misijah, ki se je začelo 11. oktobra 2010.

witte

Karla Witte, predstavnica Organizacije združenih narodov in ocenjevalka programa

Zvočni posnetek Karle Witte o ocenjevanju usposabljanja (v angleščini) (mp3)   


Karla Witte nam je zaupala, da se je povabilu odzvala po predhodnem pregledu dokumentov o osnovnem usposabljanju za delo v mednarodnih civilnih misijah, ki ga izvajamo v slovenski policiji, in po ugotovitvi, da že v popolnosti uporabljamo določila standardiziranega osnovnega programa za policiste, ki so ga pripravili v Organizaciji združenih narodih. Njena vloga je bila preveriti, ali vse poteka po predpisih oz. pravilih, zaradi drugih službenih obveznosti pa ga žal ni mogla spremljati v celoti.

"V vašem usposabljanju mi je bilo najbolj všeč to, da ste zraven pritegnili tudi kolege iz regije, tj. iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, in sicer tako v vlogi udeležencev kot inštruktorjev. In pa to, da ste sicer predpisanemu vsaj dvotedenskemu programu dodali še en teden, kar daje usposabljanju večji poudarek na udeležence, tudi izven učilnic.

Do sedaj sem že opazovala več takšnih usposabljanj, sicer vedno dvotedenskih, in ne želim in ne morem ga primerjati z usposabljanji v drugih policijah. Dve isti osebi lahko znanje preneseta enako dobro, toda zaradi zgodovine in kulture države ter osebnosti različno. Zaradi različnega pristopa je težko narediti jasno primerjavo med usposabljanji. In edino, kar lahko ocenjujem, je to, da se standardi pravilno uporabljajo. Končno poročilo o vašem usposabljanju bom oddala kar se da najhitreje, potem pa gre naprej v presojo. Vsi skupaj lahko pričakujemo, da bo ocena znana v začetku prihodnjega leta," je še dodala Karla Witte.

Namen vaje, v kateri so poleg policistov kandidatov in predstavnikov Sektorja za mednarodne policijske operacije sodelovali še predstavniki Uprave kriminalistične policije, pripadniki Specialne enote, reševalci Reševalne postaje Ljubljana in drugi, je bil simulirati enega od možnih dogodkov pri opravljanju nalog v mednarodnih civilnih misijah in pokazati, kako ob tem ravnati.

miran

 Miran Ozebek, vodja pogajalskih skupin

Zvočni posnetek Mirana Ozebka o vlogi policijskih pogajalcev v vaji (mp3) 

Zvočni posnetek Mirana Ozebka o policijskih pogajalcih (mp3) 


Med udeleženci vaje so bili tudi policijski pogajalci. "S teroristi smo se pogajali o zahtevah, o izpustitvi talcev, o pozitivni rešitvi brez žrtev. Na začetku nismo vedeli, koliko je ugrabiteljev, niti, ali je kdo ranjen ali mrtev. Vedeli smo le zahtevo ugrabiteljev, tj. veliko vsoto denarja," je dejal Miran Ozebek. Poudaril je, da pri pogajanjih čas ni pomemben in da pogovori lahko trajajo in trajajo. Dodal je še: "Pomembno je, da si prizadevamo za uspešno rešitev krizne situacije."

dietner

Tomaž Dietner, vodja izmene reševalcev Reševalne postaje Ljubljana

Zvočni posnetek Tomaža Dietnerja (mp3) 


Kot je dejal vodja izmene reševalcev Reševalne postaje Ljubljana Tomaž Dietner, je bilo vaja ugrabitve zanimiva tudi zanje. "Na usposabljanje, konkretno to vajo, so povabili tudi nas reševalce, da bi zagotovili zdravstveno zaščito. Ob prihodu smo vedeli le to, da gre za zajetje talcev in da v primeru poškodb lahko pričakujemo tudi strelne rane, rane zaradi eksplozivnih teles in različna šokovna stanja. Ta vaja je bila na nek način usposabljanje tudi za nas. Po scenariju smo bili na območju brez kakršnega koli signala, kar pomeni, da nismo mogli priklicati svoje matične enote niti vzpostaviti veze s sosednjimi reševalnimi postajami. Mi trije smo se morali zanesti na lastno znanje in opremo, ki smo jo imeli. Najboljši primer bi bil seveda brez poškodovanih, a pripeljali so jih devet, toda nič hujšega."

Slovenska policija sodeluje v mednarodnih civilnih misijah od leta 1997, ko je bil prvi policist napoten v misijo MAPE v Albanijo. Naloge, pooblastila in delo "civilnih" policistov v mirovnih in drugih mednarodnih misijah se bistveno razlikujejo od nalog vojaških oseb in enot ter drugega osebja v civilnih misijah. Policisti živijo v okoljih, kjer delajo, naloge pa opravljajo praviloma individualno. V bivalnem in delovnem okolju niso posebej varovani in tudi logistično so največkrat prepuščeni sami sebi.

lazar

Lazar Bačić, predstavnik srbske policije in kandidat za "mirovnika"

Zvočni posnetek Lazarja Bačića (v srbščini) (mp3) 


"Vzdušje tukaj je fantastično. Ekipa je odlična in dobro se razumemo. Vsa predavanja, medsebojna komunikacija in izpiti potekajo v angleščini. Priznati moram, da so bila naša pričakovanja glede tega usposabljanja drugačna; dejansko je mnogo bolj zahtevno in zapleteno, kot smo mislili, da bo. Sicer pa nam bolj kot večurno sedenje v učilnici odgovarja takšno usposabljanje, tj. trening v vseh vremenskih pogojih, tudi v nizkih temperaturah in dežju," je dejal srbski policist Lazar Bačić.

barbara

Barbara Dragar, ena od štirih policistk kandidatk za ''mirovnico''

Zvočni posnetek Barbare Dragar (mp3) 


"Za usposabljanje sem se odločila, da bi popestrila svojo poklicno kariero. Kljub trenutni utrujenosti po skoraj tridesetkilometrskem pohodu po razgibanem terenu s težkim nahrbtnikom na ramenih pa si v programu usposabljanja namesto šolskih klopi želim več takšnih dni, kot smo ga preživeli danes," je poudarila Barbara Dragar.

Od civilnih policistov v misijah se zahteva dobro znanje angleškega jezika, zaželeno pa je tudi, da zna jezik države, v katero odhaja. Pri svojem delu uporabljajo tudi lokalne prevajalce in morajo obvladati tehnike pogajanja.

IMG_6280

Pogajalci uporabljajo več načinov vzpostavitve komunikacije z ugrabitelji, med drugim tudi s t. i. poljskim telefonom.


Število slovenskih policistov v mednarodnih misijah v primerjavi z drugimi državami ni zanemarljivo in je v številnih misijah povsem primerljivo s številom policistov, ki jih prispevajo po velikosti in razvitosti primerljive evropske države. Zaradi strokovnosti, delavnosti in prevzemanja odgovornih nalog v misijah so slovenski policisti v tujini zelo opazni in cenjeni.