Sorodne objave

 

V Vadbenem centru Gotenica se je danes, 11. oktobra 2010, začelo tritedensko osnovno usposabljanje policistov kandidatov za delo v mednarodnih civilnih misijah. Ob tej priložnosti je organizatorje, izvajalce in udeležence pozdravila namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar.

IMG 0009

Mednarodne civilne misije (MCM) in operacije so danes bolj kompleksne in zahtevne, kot so bile nekoč. Poleg vojaškega nadzora in skrbi za zagotavljanje varnega okolja vsebujejo tudi številne civilne aktivnosti, ki odstopajo od običajnih nalog ljudi v uniformah. To pa narekuje tudi visoko stopnjo strokovne usposobljenosti vseh njenih pripadnic in pripadnikov.

Bobnarjeva je prepričana, da bodo vsebine, podane v naslednjih dneh, pomagale udeležencem usposabljanja pri njihovem nadaljnjem delu v MCM. Pri tem se je zahvalila vsem izvajalcem usposabljanja za vloženo delo in napor, še posebej strokovnjakom iz drugih ministrstev in nevladnih organizacij ter predstavnikom tujih varnostnih služb, ki so se odzvali povabilu za sodelovanje bodisi kot inštruktorji bodisi kot udeleženci usposabljanja. Slednjim je zaželela varno in uspešno delo.

Namen usposabljanja je, da udeleženci pridobijo teoretična in praktična znanja ter veščine za strokovnejše, varnejše in učinkovitejše delo v MCM. Med drugim se bodo udeleženci seznanili z oblikami dela in standardi delovanja MCM, načeli mirovnega posredovanja in značilnostmi kriminalitete na kriznih območjih. Spoznali bodo ukrepe s področja varnosti in zaščite, morali pa bodo osvojiti tudi znanje o zdravstveni zaščiti in prvi pomoči. Poleg pridobivanja teoretičnega znanja se bodo tudi urili na terenu.

Posebnost tokratnega usposabljanja je, da njegov potek spremlja predstavnica Združenih narodov v vlogi ocenjevalke. V sodelovanju z Združenimi narodi si namreč slovenska policija prizadeva za pridobitev mednarodne verifikacije tega usposabljanja.

Slovenska policija sodeluje v mednarodnih civilnih misijah od leta 1997; trenutno 18 policistov deluje v štirih: v EUPM Bosni in Hercegovini, v misiji OVSE v Republiki Srbiji, v EUMM v Gruziji, najštevilčnejši kontingent pa v misiji EULEX na Kosovu.

Predstavnike medijev ob tej priložnosti obveščamo in vabimo na zaključek usposabljanja, ki bo 29. oktobra 2010, v vadbenem centru Gotenica.