Sorodne objave

 

Policisti opozarjamo, da so bile slovenske družbe in organizacije v zadnjem obdobju tarča spletnih goljufov, ki izvršujejo direktorske prevare. Goljufi jih izvršijo tako, da v imenu direktorja pošljejo - običajno računovodstvu družb - elektronska sporočila oz. navodila o nakazilu med 10 in 40 tisoč evri na transakcijski račun v tujini. Gre za lažna sporočila, zato ne nasedajte goljufom.

Policija je v zadnjih dveh tednih na območjih policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Murska Sobota in Koper obravnavala večje število spletnih goljufij - t. i. direktorskih prevar (v tujini CEO fraud). Nekatere so bile tudi uspešno izvršene, tako da so bile slovenske družbe finančno oškodovane.

Storilci preko javno dostopnih podatkov, objavljenih na spletu, poiščejo družbo ali organizacijo, nato pa najpogosteje na elektronski predal tajništva ali računovodstva pošljejo lažno sporočilo. V sporočilu se predstavijo kot direktor družbe, pri čemer poskušajo prepričati prejemnika, naj opravi nakazilo denarja na določen transakcijski račun v tujini. Prav tako naprošajo za preverjanje trenutnega stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnosti takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika nakazila.

Največkrat gre za transakcijski račun fizične ali pravne osebe v Veliki Britaniji, Španiji, Turčiji ali na Slovaškem. Imetniki teh bančnih računov so t. i. denarne mule, ki nakazan znesek praviloma takoj dvignejo in po drugi denarni poti, navadno z nakazilom preko plačilnega sistema Western Union, prenakažejo goljufom, določen znesek pa obdržijo kot provizijo za opravljeno storitev. Ti plačilni sistemi ne omogočajo popolnega sledenja denarnim transakcijam, zato je lahko sled za denarjem izgubljena.

Zato opozarjamo vse družbe in organizacije, naj bodo pozorne na morebitna tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino in osebam, s katerimi družba do sedaj ni poslovala.

Ob prejetju sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja svetujemo:

  • preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno podoben direktorjevemu,
  • preverite IP naslov pošiljatelja - pri ogledu zaglavja (t. i. header) elektronske pošte je običajno razvidno, da IP prihaja iz tujine,
  • preverite pristnost vsebine elektronske pošte pri odgovornih osebah,
  • ugotovite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah.

Če vendarle pride do tovrstne goljufive transakcije, predlagamo, da

  • o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in
  • zadevo prijavite na najbližji policijski postaji.

Kriminalistična preiskava v tovrstnih primerih poteka v smeri preiskovanja sumov storitve kaznivega dejanja goljufije in zlorabe osebnih podatkov.

Več preventivnih nasvetov:

Podjetniki, zavarujte se pred novimi načini spletnih prevar! 

Podjetja, pozor: neobičajna sporočila o nakazilu denarja v tujino