Sorodne objave

 

V slovenski policiji smo uspešno zaključili aktivno iskanje 52-letnega obdolženca, zoper katerega je ljubljansko okrožno sodišče razpisalo iskanje zaradi izvedbe kazenskega postopka. Obdolženec je bil v začetku junija izgnan iz Dominikanske republike in prijet v Nemčiji.

Okrožno sodišče v Ljubljani je maja 2016 zoper obdolženega izdalo sklep o priporu, mednarodno tiralico in evropski nalog za prijetje in predajo, saj se je obdolženi skrival in tako onemogočal izvršitev kazenskega postopka.

Kriminalisti Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi so po dveh letih intenzivnega dela zaključili z aktivnostmi, ki so bile najprej usmerjene v ugotavljanje trenutnega bivališča obdolženega. Odlično mednarodno policijsko sodelovanje z varnostnimi organi Dominikanske republike in Interpolom pa je pripeljalo tudi do prijetja iskane osebe.

Varnostni organi Dominikanske republike so v začetku junija po dolgotrajni izmenjavi informacij v okviru mednarodnega sodelovanja obdolženega izgnali iz Dominikanske republike v Nemčijo, kjer je bil prijet na frankfurtskem letališču. Nemški pravosodni organi na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo odločajo o njegovi predaji iz Nemčije v Slovenijo.

Aktivno iskanje ubežnikov je pomembna naloga slovenske policije, saj taki - uspešno zaključeni primeri - dajejo jasno sporočilo javnosti in ubežnikom, da kriminalisti z iskanjem ne bodo odnehali, saj se s prijetji ubežnikov lahko zaključijo sodni postopki oziroma začne prestajanje kazni.

Nacionalne enote za aktivno iskanje ubežnikov (t. i. enote FAST) pri svojem delu sodelujejo z Evropsko mrežo skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb (ENFAST), pomembno vlogo pri izmenjavi informacij pa imata tudi Europol in Interpol.


Seznam iskanih oseb