Sorodne objave

 

Osnovno usposabljanje policistov za delo v mednarodnih civilnih misijah se je danes, 29. oktobra 2010, v vadbenem centru Gotenica slavnostno zaključilo s podelitvijo potrdil udeležencem.

IMG 6531

IMG_6523

IMG 6527

IMG 6540


Potrdila o uspešno opravljenem usposabljanju sta policistom podelila vodja usposabljanja Aleš Grudnik in vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije Vladimir Pocek.

VladimirPocek

Zvočni posnetek nagovora Vladimirja Pocka (mp3) 

V pozdravnem nagovoru je Vladimir Pocek bodočim mirovnikom med drugim dejal: "Na poti 'mirovništva' boste nadaljevali zelo zahtevno in uspešno delo vaših predhodnikov. Čaka vas velika obveza, ki ste jo dolžni izpolniti zaradi vseh tistih, ki potrebujejo vašo pomoč in nanjo upravičeno računajo. Uporabite vse znanje, ki ste ga pridobili, in ga nagradite z lastnimi izkušnjami. Pri opravljanju svojega dela bodite strokovni in spoštujte humanitarno pravo, v trenutkih negotovosti pa naj vas vodijo etična načela."

AlesGrudnik

Aleš Grudnik se jim je zahvalil za delo in trud v preteklih napornih dneh in dodal: "Prepričan sem, da boste vsebine, ki so vam bile podane v teh dneh, vključno z bogatimi izkušnjami in znanjem iz misij, ki smo vam jih prenesli inštruktorji, znali uporabiti v situacijah, v katerih se boste znašli. Zavedajte se, da narava dela v mednarodnih civilnih misijah poleg visoke stopnje strokovne usposobljenosti zahteva še popolno predanost in tudi veliko iznajdljivosti."

Zaželela sta jim veliko uspeha in srečno vrnitev.

IMG 6572

Tritedensko intenzivno usposabljanje so uspešno zaključili štiri policistke in 12 policistov iz slovenske policije, dva pripadnika 17. bataljona vojaške policije, dva predstavnika srbske policije in po en predstavnik bosanske in črnogorske policije. Usposabljali so jih predstavniki različnih enot slovenske policije in strokovnjaki iz drugih ministrstev in nevladnih organizacij. Kot inštruktorji so sodelovali tudi predstavniki tujih varnostnih služb, in sicer po en inštruktor iz švedske, francoske, avstrijske, slovaške, hrvaške in srbske policije.

instruktorji

Tuji inštruktorji: Željko Jović iz srbske, Cecilia Landin iz švedske, Juraj Smolek iz slovaške in Christian Schramm iz avstrijske policije. Predstavnika policij Hrvaške in Francije se zaradi drugih službenih obveznosti zaključka usposabljanja nista mogla udeležiti.

CeciliaLandin

Zvočni posnetek izjave Cecilije Landin (mp3) 

Cecilia Landin iz švedske policije je prišla nekaj dni pred usposabljanjem in je slovenskim vodjem usposabljanja in inštruktorjem pomagala pri še zadnjih pripravah na "pouk". Pravi, da ji bo od celotnega usposabljanja najbolj ostalo v spominu prijateljsko druženje vseh udeležencev.

ChristianSchramm

Zvočni posnetek izjave Christiana Schramma (mp3) 

Takšno usposabljanje je zelo specifično in ga je težko, če že ne nemogoče primerjati z drugimi policijskimi treningi, pravi Christian Schramm iz avstrijske policije. Pove, da je zelo lepo opazovati skupino, kako raste in napreduje. Doda še, da drugi policisti moči in duha skupine, kjer so njeni člani šli skupaj skozi prepreke vse do zaključka, ne bodo mogli razumeti.

JurajSmolek

Zvočni posnetek izjave Juraja Smoleka (mp3) 

V vlogi inštruktorja je bil tudi predstavnik slovaške policije Juraj Smolek, ki je v Slovenijo prišel kmalu po zaključku podobnega usposabljanja na Slovaškem. V teh treh tednih je pri slovenskem usposabljanju za delo v mednarodnih mirovnih misijah našel posamezne elemente, s katerimi bi lahko izboljšali slovaško usposabljanje. Sicer pa ima želje in tudi že načrte, da bi slovenski inštruktorji v bližnji prihodnosti pomagali pri usposabljanju slovaških policistov mirovnikov.

ZeljkoJovic

Zvočni posnetek izjave Željka Jovića (mp3) 

Srbska policija tovrstnega usposabljanja nima, prav tako do sedaj niso imeli policista, usposobljenega za delo v misijah. Predstavnik srbske policije in inštruktor Željko Jović je dejal, da se v organizaciji usposabljanja, vsebini in pogovorih vidi, da ima slovenska policija bogate izkušnje iz mednarodnih mirovnih misij in da lahko ogromno znanja prenese na druge, kot je to v tem konkretnem usposabljanju tudi storila. Udeleženci so pridobili vso potrebno osnovno znanje za delo v misijah, ostalo pa jim bo seveda dala praksa.

***

V prvih dveh tednih so udeleženci usposabljanja osvajali predvsem teoretična znanja z nekaj prakse, kot je uporaba radijskih zvez, orientacija v naravi, nudenje prve pomoči, spretnostna vožnja, streljanje, delo s pomočjo helikopterja, praktični prikaz minsko-eksplozivnih sredstev … Zadnji teden pa so preigravali različne možne realne situacije, npr. ugrabitev.

IMG_6573

Usposabljanje je vodil Aleš Grudnik iz Sektorja za mednarodne policijske operacije (drugi z desne) ob pomoči Grege Novaka (drugi z leve) iz Vadbenega centra Gotenica in Roberta Kerepa iz Centra za varovanje in zaščito.


Eden od udeležencev usposabljanja je bil Aleksander Bračko, ki se zadnjih devet let dnevno srečuje in dela z osebami, ki so nezakonito prečkale državno mejo. Na to usposabljanje se je prijavil tudi zato, da bi na lastne oči spoznal razmere in preveril življenjske zgodbe prebežnikov.

AleksanderBracko

 Zvočni posnetek Aleksandra Bračka (mp3) 


Stella Straus, ki v policiji dela na področju izobraževanja in usposabljanja, je tokrat sama postala "učenka". Pravi, da je bila odločitev za to usposabljanje že sama po sebi poseben izziv. Napore na usposabljanju je pričakovala, zdaj pa si želi lastno poklicno kariero in novo pridobljeno znanje povezati oz. prenesti na mednarodno področje.

StellaStraus

Zvočni posnetek Stelle Straus (mp3) 


Za Ognjena Crnogoraca, policista iz BiH, Republike Srbske, je bilo to usposabljanje velika izkušnja. V BiH nimajo takšnega ali podobnega usposabljanja in sam je eden redkih med svojimi kolegi, ki ga je zaključil. Verjame, da mu bo vse pridobljeno znanje zelo pomagalo pri njegovem delu v prihodnje.

OgnjenCrnogorac

 Zvočni posnetek (mp3) 


Iz črnogorske policije se je usposabljanja udeležil Dragiša Simićević. Glede na to, da je v tamkajšnji policiji samo nekaj policistov usposobljenih za delo v misijah, obstaja zelo velika verjetnost, da se bo kmalu znašel na območju ene od njih. Če so ga pred prihodom mučili različni dvomi o skoraj celomesečnem bivanju in izobraževanju v tujini, se s tega usposabljanja in iz Slovenije vrača domov močno navdušen nad ljudmi in nad organizacijo treninga.

DragisaSimicevic

Zvočni posnetek Dragiše Simićevića (mp3) 


Nad vsem skupaj je bil navdušen in hvaležen za to, da je imel možnost biti del tega usposabljanja, tudi Aleksandar Ilić, pripadnik srbske policije.  

AleksandarIlic

 Zvočni posnetek Aleksandra Ilića (mp3)