Sorodne objave

 

V zadnjem obdobju smo policisti prejeli večje število sporočil, v katerih nam občani naznanjajo, da so prejeli elektronska sporočila neznanih oseb in da te osebe od njih zahtevajo nakazilo denarnih sredstev v zameno za neposredovanje nekaterih prejemnikovih vsebin. Vse uporabnike opozarjamo: ne nasedajte takim sporočilom, gre za prevaro!

V teh primerih neznani pošiljatelj v svojem elektronskem sporočilu v angleščini navaja, da je okužil računalnik prejemnika z zlonamerno programsko opremo (virusom). Virus naj bi deloval tako, piše neznani pošiljatelj, da omogoča uporabo oz. vklop prejemnikove kamere, ki naj bi prejemnika posnela med gledanjem spletne strani z erotično vsebino. V nadaljevanju sporočila pa pošiljatelj še grozi, da bo te posnetke odposlal vsem prejemnikovim kontaktom, če mu prejemnik ne bo plačal. Pri tem običajno zahteva plačilo v obliki virtualne valute bitcoin.

Vse uporabnike obveščamo, da gre v navedenih primerih za množično pošiljanje lažnih sporočil na razne elektronske naslove, kar je poznano kot "spam" pošta. V teh primerih torej storilci lažno predstavljajo nekatera dejstva in s tem poskušajo prejemnike zavesti, naj jim pošljejo denarna sredstva.

Prejemnikom tovrstnih sporočil svetujemo:

  • Ne odgovarjajte na tovrstno prejeto pošto.
  • Ne odpirajte morebitnih datotek v priponkah.
  • Ne klikajte na povezave, navedene v sporočilu.
  • Ne posredujte svojih osebnih ali kakršnikoli drugih podatkov.
  • Blokirajte prejeto spletno pošto ali osebo oz. jo dodajte na tako imenovano listo nezaželene pošte.

V primeru, da ste oškodovani, pa lahko dejanje prijavite policistom na najbližji policijski postaji.

Primere tovrstnih elektronskih sporočil si lahko ogledate na spletni strani www.varninainternetu.si.

SICERT 12 07 2018 Ste tudi vi v zadnjem času po e-mailu prejeli takšno nenavadno sporočilo?

Neznani tujec trdi, da je vaš računalnik okužil z virusom in da vas je na ta način posnel med gledanjem erotičnih spletnih strani ...

Grozi vam, da bo posnetek razposlal vsem vašim kontaktom, če mu ne boste plačali.

Ne nasedajte tovrstnim poskusom izsiljevanja, gre za lažna sporočila!