Sorodne objave

 

V okviru projekta EDWARD (angl. European Day without a Road Death) bodo v sredo, 19. septembra 2018, po vsej Evropi pod skupnim sloganom Nič smrtnih žrtev na evropskih cestah potekale številne preventivne in druge aktivnosti. Projekt že tretje leto zapored organizira Tispol, evropska zveza prometnih policij. Slovenija je bila v preteklih dveh letih v skupini držav, ko na dan akcije dejansko ni bilo umrlih v prometnih nesrečah, in želimo si, da bi bilo tako tudi letos.

Prometna varnost se je na slovenskih cestah v zadnjem mesecu precej poslabšala - poziv voznikom

banner-630x1200 2018V letu 2018 v Sloveniji beležimo ugodne trende na področju prometne varnosti, saj je do današnjega dne na slovenskih cestah umrlo 68 udeležencev v prometu (v enakem obdobju lani 81). V prvih osmih mesecih letošnjega leta smo obravnavali za 14 odstotkov manj hudo telesno poškodovanih in 4 odstotke manj lažje telesno poškodovanih.

Kljub vsemu pa želimo izpostaviti, da se je v zadnjem mesecu varnost cestnoprometnih udeležencev poslabšala, saj je v septembru umrlo že pet voznikov osebnih avtomobilov, pet voznikov motornih koles in kolesar. Stanje se je poslabšalo predvsem med vozniki motornih koles, saj je v osmih mesecih letošnjega leta umrlo skupno sedem voznikov motornih koles, samo v prvih dveh septembrskih tednih (od 1. do 16. septembra) pa je umrlo še pet voznikov motornih koles!

Udeležence v cestnem prometu zato pozivamo, naj bodo pri vožnji strpni, naj upoštevajo cestnoprometne predpise in naj bodo pozorni na šibkejše udeležence v cestnem prometu. Voznikom enoslednih vozil pa svetujemo, naj bodo v poznopoletnih dneh še posebej previdni in naj vozijo tako, da lahko predvidijo vse nevarne situacije in da lahko temu prilagodijo tudi način vožnje.

Organizirali bomo tudi novinarsko konferenco - vabilo medijem

 Slovenija se projektu EDWARD pridružuje z vrsto aktivnosti, ki jih 19. septembra 2018 dopoldne organizira Policijska uprava Murska Sobota:

  • v Centru varne vožnje Murska Sobota, ob 11. uri, bo novinarska konferenca, na kateri bomo opozorili na pomen prometne varnosti. Sodelovali bodo naslednji govorci: Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, dr. Srečko Šteiner iz Policijske uprave Murska Sobota, mag. Geza Erniša, častni škof, in Rok Bagaroš, stunt motorist;
  • na Ekonomski šoli Murska Sobota bo z dijaki 1. letnika organiziran pogovor o prometni varnosti;
  • dijaki 4. letnika Ekonomske šole (smer logistični tehnik) bodo sodelovali na treningu varne vožnje v tamkajšnjem centru varne vožnje;
  • tudi na OŠ Apače bodo organizirali aktivnosti, povezane z varnostjo v prometu;

Podpišite svojo prisego za varnost na cesti!

Vsi, ki sodelujemo v kampanji, smo si za cilj zadali, da izboljšamo prometno varnost na evropskih cestah. Izboljšanje prometne varnosti pa temelji predvsem na dvigovanju prometne kulture in odgovornega ravnanja v cestnem prometu, zato vse udeležence v prometu vabimo, da se s podpisom prisege za varnost na cesti pridružijo krogu ljudi, ki so se že moralno zavezali, da bodo po svojih najboljših močeh prispevali k boljši prometni varnosti.

edward2018 video izsek