Sorodne objave

 

Specialne policijske enote iz 30 evropskih držav, tudi Slovenije, so se med 9. in 11. oktobrom urile na skupni protiteroristični vaji Atlas, ki jo je pod okriljem Europola organizirala avstrijska policija. Vaja je istočasno potekala na sedmih prizoriščih v več državah Evropske unije. Na vajah so policisti specialnih enot razreševali različne situacije, npr. zajetja talcev na vlakih, avtobusih, ladjah in letalih.

Slovenski specialci so sodelovali v vaji, ki je potekala na Slovaškem. Skupaj s slovaškimi, češkimi, madžarskimi in hrvaškimi specialci so izvedli vajo, ki je uprizorila položaj, kakršen je bil ob terorističnem napadu v Parizu leta 2015. Takrat je devet napadalcev izvedlo usklajene bombne in strelske napade v bližini stadiona, na obiskovalce barov, restavracij ter na koncertno dvorano. V vaji so teroristi napadli v času koncerta, ki se ga je udeležilo 5.000 obiskovalcev. Teroristi so zajeli več talcev in se zabarikadirali v bližnji utrdbi.

slovaska2Napad na koncertu s 5000 obiskovalci. Teroristi so zajeli več talcev in se zabarikadirali v bližnji utrdbi. 

slovaska1Aktivirane so specialne enote iz Avstrije, Hrvaške, Češke republike, Madžarske, Slovaške in Slovenije.

DSC 2981

DSC 2137

Nemški, nizozemski, norveški, švedski, finski in danski pripadniki posebnih enot so medtem v Baltskem morju reševali zajetje talcev na ladji, v Španiji pa so se španski, portugalski, francoski, belgijski in italijanski specialci borili z ugrabitelji velikega potniškega letala.

V Varšavi je potekala vaja, v kateri so teroristi ugrabili okoli 500 potnikov na vlaku podzemne železnice. Poljskim policistom so pomagali kolegi iz Litve, Latvije in Estonije. Specialne enote Islandije, Irske, Severne Irske in Anglije so se urile v kopensko-pomorski akciji, ki se je začela na Islandiji in zaključila na Severnem Irskem.

strelc28

Specialna enota nemške dežele Baden-Württemberg ter specialne enote iz Luksemburga, Švice in Italije so se v tej nemški deželi borile z ugrabitelji potniškega vlaka, ki so grozili z razpršitvijo jedrskega materiala po naseljenem območju. V vajo se je zato vključila tudi francoska posebna enota za boj proti kemičnemu, biološkemu, radiološkemu ali jedrskemu napadu.

Atlas1 38

V sedmem scenariju pa so enote iz Grčije, Cipra, Bolgarije in Romunije reševale ugrabljeni avtobus, ki je potoval iz severa Grčije preko Bolgarije v Bukarešto, in mu skušale preprečiti vstop v Ukrajino.

Več atraktivnih posnetkov skupnih vaj si lahko ogledate na Facebook strani Europola.

Ob tej priložnosti je Europol včeraj, 10. oktobra, podpisal tudi sporazum o okrepljenem sodelovanju z Mrežo Atlas, v katero je vključenih 38 specialnih enot držav članic Evropske unije, pridruženih članic, Islandije, Norveške in Švice. Sporazum pomeni vzpostavitev stalne Atlas podporne službe na Europolu, omogočil pa naj bi, da bi specialne enote vključenih držav postale bolj interoperabilne vboju proti vse večjim grožnjam, ki jih Evropi predstavljajo teroristični napadi, pa tudi organiziran kriminal.

film naslovnaPredstavitveni film vaje Atlas 

Europol Atlas logos