Sorodne objave

 

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2005 tretjo nedeljo v novembru razglasila za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Ob tem tudi v Sloveniji že trinajsto leto zapored nevladne organizacije, agencije in Policija delujemo v smeri informiranja in preventivnih aktivnosti, ki povečujejo varnost v cestnem prometu. Med aktivnejšimi pobudami je Vizija nič, ki jo poleg državnega zbora, resornih ministrstev, Mestne občine Ljubljana ter Evropske komisije pozdravlja tudi Policija.

V tej pobudi smo prepoznali prizadevanja za večjo varnost pešcev, kolesarjev, motoristov in voznikov, saj kampanja ozavešča o varni udeležbi v cestnem prometu. V Sloveniji so lani življenje izgubile 104 osebe, kar je z vidika števila prometnih nesreč in posledic sicer najnižje, odkar v Sloveniji spremljamo število prometnih nesreč. Kljub temu pa si prizadevamo in želimo, da bi bilo žrtev še manj oziroma nič.

  • V četrtek, 15. novembra 2018, bo na ljubljanskih Žalah ob 11. uri potekala obeležitev ob spomeniku žrtvam prometnih nesreč, kjer bo položen spominski venec, slovesnosti pa se bo udeležila tudi vršilka dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar.
  • V soboto, 17. novembra 2018, pa bo ob 17. uri v ljubljanski Mestni hiši potekala osrednja obeležitev svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč, ki se je bo udeležil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in drugi visoki predstavniki resornih ministrstev.

vizija nicZavod Varna pot ob prihajajočem Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč opozarja in ozavešča o pomenu dragocenosti človeških življenj. Robert Štaba, predsednik zavoda Varna pot: "Največ za varnost v cestnem prometu lahko naredimo sami. Naj bo naše v

edenje in ravnanje v prometu zgled tako našim najmlajšim kot sosedom. Dan spomina na žrtve prometnih nesreč je trenutek, ko si vzamemo čas za spomin in opomin ter našo pot nadaljujemo bolj premišljeno in varno. Vabim vas k obisku spletne strani www.vizijanic.si in sprejemu osebne zaveze za varno mobilnost."

Policija skupaj z ostalimi deležniki deluje preventivno in svetuje udeležencem cestnega prometa. Ob ugotovljenih kršitvah cestnoprometnih predpisov ima pristojnost represivno ukrepati, s ciljem zmanjšati nedovoljena in nevarna ravnanja v cestnem prometu. "Kljub vsemu smo dnevno priča prometnim nesrečam z lahkimi in hudimi telesnimi poškodbami. V povprečju vsak četrti dan obravnavamo smrtno prometno nesrečo, policisti pa moramo ob tem skrušenim svojcem sporočiti žalostno novico. Zato vse udeležence cestnega prometa pozivamo k odgovornemu ravnanju in strpni vožnji, da bo tragedij na slovenskih cestah čim manj oziroma nič," opozarja Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.


Več o Viziji nič