Sorodne objave

 

Potem ko je bila mag. Tatjana Bobnar včeraj na predlog ministra za notranje zadeve imenovana na mesto generalne direktorice policije, smo ji danes, 12. decembra 2018, na slovesnem, že tradicionalnem sprejemu vodstvenih delavcev policije ob koncu leta predali tudi znak generalnega direktorja policije.

20181212 135556 izrez Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je novi generalni direktorici policije mag. Tatjani Bobnar ob tej priložnosti slovesno predal znak generalnega direktorja policije. Ta znak se danes podeljuje prvič, skladno s Pravilnikom o dopolnitvah Pravilnika o priznanjih v policiji, ki ga je 4. decembra 2018 izdal minister za notranje zadeve.

IMG 3122

Ob tem je Poklukar nagovoril tudi udeležence in v nagovoru utemeljil svojo odločitev, da naj prav mag. Tatjana Bobnar prevzame vodenje policije. Kot je dejal, od generalne direktorice policije pričakuje, da bo slovenska policija še naprej suvereno opravljala svoje poslanstvo na tako visoki ravni. "Predvsem pa želim, da se z ekipo posveti izdelavi kariernega sistema za policiste in policistke, modernizaciji policije in razvoju policijske stroke. Želim ji, da bo pri svojem delu uspešna in pri tem ima vso mojo podporo. Kot minister za notranje zadeve trdno stojim za policijo - za delom policistk in policistov in vam tudi popolnoma zaupam. Zaupam v to, da delate zakonito, strokovno in v skladu s svojimi pooblastili. Kot minister in kot državljan."

20181212 134327 Zbrane je nagovoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Mag. Tatjani Bobnar je čestital ob nastopu funkcije generalne direktorice policije ter zaželel srečno in uspešno delo slovenski policiji.


Premier je poudaril, da funkcija na čelu policije zahteva celega človeka, veliko potrpljenja, vzdržljivosti in trdnosti. Po njegovem prepričanju vse te vrline zaznamujejo mag. Bobnarjevo. Dejal je, da ve, zakaj smo vsi na svojih funkcijah - da služimo svoji domovini, da državljankam in državljanom zagotavljamo varnost. Kot je dodal, ima slovenska policija veliko in pomembno nalogo, saj je del obrambno-varnostnega sistema, varuje državljanke in državljane, jim služi ter jim pomaga. Mnogi pa se tega po njegovem mnenju premalo zavedajo. Zato je prav, da ima slovenska policija pomembno mesto v naši družbi in da se njene vloge vsi dobro zavedamo. Spomnil je tudi na nedavne dogodke v Strasbourgu in ob tem poudaril, da Slovenija ni otok, kjer se takšni dogodki ne bi mogli zgoditi.

Nova generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar pa je ob nastopu nove funkcije izrazila zadovoljstvo, da jo lahko simbolno prevzema pred najvišjimi predstavniki države in obenem tudi pred sodelavci in sodelavkami, s katerimi si že leta deli odgovornost vodenja policije. Ob tej priložnosti se je najprej zahvalila vsem generalnim direktorjem, ki so pred njo uspešno vodili slovensko policijo: "Doslej jih je bilo devet in s kar štirimi od njih sem kot njihova namestnica imela čast sodelovati in skupaj z njimi ustvarjati uspešne zgodbe, zaradi katerih naša institucija danes med ljudmi uživa visoko stopnjo zaupanja."

 MG 3695 Dolžnost generalne direktorice policije, ki ji je bila poverjena, je mag. Tatjana Bobnar, kot je zatrdila, sprejela z globokim občutkom odgovornosti tako do več kot 8.000 zaposlenih v policiji kot tudi do vseh prebivalcev države: "Že 25 let, vsak dan znova, v policiji z visoko motivacijo in delovno vnemo opravljam svoje naloge. V tem duhu bom tudi nadaljevala. Zavedam pa se, da so vsi uspehi vodij, predvsem tudi uspehi njihovih sodelavcev. Ob negotovosti, ki jo prinaša prihodnost, me pomirja zavedanje, da imam ob sebi sposobne, odgovorne in zaupanja vredne sodelavce."


Pred policijo je veliko dela na vseh področjih; potreba po varnosti v sodobni družbi je namreč večplastna. Slovenija je še vedno ena najvarnejših držav na svetu, a se to prevečkrat razume kot nekaj samoumevnega. "Vse prevečkrat je bila varnost v preteklosti razumljena kot nekaj samoumevnega. Na tem mestu se veselim razumevanja in podpore predsednika vlade in ministra za notranje zadeve z ekipo, da potrebujemo investicije za razvoj, za širitev znanja in posodabljanje opreme, da se bomo lahko prilagodili novim razmeram. Število zaposlenih v policiji se je v zadnjem desetletju zmanjšalo za skoraj 20 odstotkov," je še opozorila in dodala, da zato odločno podpira prizadevanja obeh sindikatov za izboljšanje vrednotenja dela policistk in policistov. Poudarila je, da "pri nas ni Divjega zahoda, čeprav bi nekateri radi ustvarjali tak vtis". Velik del zaslug za to lahko po njenih besedah pripišemo prizadevnemu delu policistov in kriminalistov, ki vestno, zakonito in strokovno opravljajo svoje delo, in to kljub večletni kadrovski podhranjenosti, kljub vse več nalogam, ki jih imajo, in ne nazadnje kljub stavki, s katero si legalno, legitimno in upravičeno poskušajo izboriti boljši položaj.