Sorodne objave

 

Pokrajinski muzej Maribor, Muzej slovenske policije in Policijski orkester so v ponedeljek, 3. decembra, slovesno odprli razstavo ob 70. obletnici Policijskega orkestra. Razstavo v Pokrajinskem muzeju Maribor lahko obiščete vse do konca leta. Vljudno vabljeni!

DSCN3241

Muzej slovenske policije, Policijski orkester in uslužbenci Policijske uprave Maribor so se 3. decembra 2018 pridružili praznovanju kulturnega praznika Ta veseli dan kulture, ki ga v Sloveniji praznujemo na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna. V veličastnih grajskih prostorih Pokrajinskega muzeja Maribor je Muzej slovenske policije prvič na ogled postavil razstavo, ki je bila pripravljena ob 70. obletnici delovanja Policijskega orkestra.
mIMG 8339

Po uvodnih nagovorih gostiteljice dr. Mirjane Koren, direktorice Pokrajinske muzeja Maribor, Danijela Lorbka, direktorja Policijske uprave Maribor, ter Darinke Kolar Osvald, kustodinje in vodje Muzeja slovenske policije, je sledil koncert komorne zasedbe Policijskega orkestra. V akustični viteški dvorani, kjer so nekdaj koncertirali najslavnejši glasbeniki, kot je Franz Liszt, je obiskovalce dogodka z ubranimi zvoki in humorističnim prikazom orkestrske zgodovine razveselil trobilni kvintet Policijskega orkestra v zasedbi: Tomaž Podlesnik (trobenta), Robert Albreht (trobenta), Simon Tavčar (bariton), Mitja Sotenšek (tuba) in Anton Vrzelak (tenor), ki je hkrati predstavil humorno plat policijskih godbenikov.
DSCN3234

Dogodka se je udeležilo veliko uslužbencev Policijske uprave Maribor, ki so si, ob gostujoči razstavi o policijskem orkestru z zanimanjem ogledali tudi stalno razstavo Pokrajinskega muzeja Maribor. Slednji hrani eno največjih zbirk uniform v Sloveniji, na stalni razstavi pa na prav poseben način predstavlja policijsko uniformo »specialca«, ki jo razstavlja skupaj s kovinskim viteškim oklepom, s čimer policiste postavlja v nove zgodovinske kontekste.

Razstava 70 let Policijskega orkestra prikazuje prehojeno pot naših policijskih glasbenikov, od leta 1948 do danes, od amaterske tradicionalne godbe na pihala do resnega profesionalnega in visoko umetniškega orkestra, ki od leta 1994 nosi naziv protokolarni orkester Republike Slovenije.

Vsebina razstave je povzeta tudi v slovenski   in angleški   zloženki.

Več o Policijskem orkestru