Sorodne objave

 

Zaradi eksplozije pirotehničnih izdelkov so se včeraj, 15. decembra 2010, v Ljubljani poškodovali trije otroci. Policisti zato ponovno opozarjamo, da lahko pirotehnične izdelke mladoletniki uporabljajo le pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Vsako eksperimentiranje je lahko smrtno nevarno!

Eden od treh dvanajstletnikov je v garderobo ene od ljubljanskih športnih dvoran včeraj prinesel pirotehnično zmes, ki naj bi jo pridobil tako, da je razstavil večje število pirotehničnih izdelkov, najverjetneje petard. Zmes je prižgal z gorečim papirjem, pri čemer je nastala močna eksplozija, ki je poškodovala opremo v garderobi in tri dečke. Zaradi poškodb oči, glave, rok in nog ter opeklin so vse tri prepeljali v Klinični center, kjer so sicer že zunaj življenjske nevarnosti.

***

Otroci in mladoletniki radi eksperimentirajo, preizkušajo svoje sposobnosti in pogum. A s spreminjanjem pirotehničnega izdelka in nepazljivo uporabo se možnost poškodb bistveno poveča. Z lastno "iznajdljivostjo" lahko dosežejo, da tudi nedolžen izdelek postane izjemno nevaren. Starši, skrbniki, vzgojitelji, ne dovolite jim takšne "inovativnosti", saj so posledice lahko usodne!

Policisti še opozarjamo, da je prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (najpogosteje so to petarde različnih oblik in moči), od leta 2008 prepovedana.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), moti živali ter onesnažuje okolje. Ali so oslepitve, opečeni prsti, prestrašeni sosedi in materialna škoda vredni poka petarde?

Več preventivnih nasvetov policije na spletni strani Bodi zvezda, ne meči petard!

bodizvezda