Sorodne objave

 

Danes je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor potekala novinarska konferenca o nevarnostih uporabe pirotehničnih sredstev, na kateri smo sodelovali tudi mariborski policisti. Vsi si namreč želimo in prizadevamo, da bi bili praznični dnevi varni, žal pa se vsako leto znova tako zdravstveni delavci kakor policisti srečujemo s kršitvami in poškodbami zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov, in kar je še huje, so te žal prisotne tudi med otroki.

DSC 1310

Zvočni posnetek izjav Omerovića, Šparaša in Lukežiča

O poškodbah, zdravljenju in varni uporabi pirotehničnih sredstev so spregovorili:

  • Metin Omerović, dr. med. (Urgentni center v UKC Maribor),
  • Bojan Šparaš, dr. med. (Oddelek za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opekline na Kliniki za kirurgijo v UKC Maribor),
  • Boris Lukežič, samostojni policijski inšpektor (Sektor uniformirane policije na Policijski upravi Maribor).

 

DSC 1339

Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, smo tudi letos pozvali k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je problem vseh, zato vse starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje opozarjamo na nevarnosti in možne posledice, še zlasti pa je pomembno, da se ljudje začnejo zavedati posledic nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov in ravnati v smeri čim večje splošne varnosti.

Statistični podatki za območje PU Maribor

Predstavnik PU Maribor je povedal, da so na območju mariborske policijske uprave med lanskimi prazniki obravnavali 19 (v letu pred tem 24) kršitev v zvezi z nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov. Skoraj polovico kršitev omenjene zakonodaje so storili mladoletniki. Mariborski policisti so zasegli skupno 238 pirotehničnih izdelkov. Letos so obravnavali enega mladoletnega kršitelja, ki so mu zasegli 25 pirotehničnih izdelkov.

Najpomembnejša zakonska določila glede prodaje in uporabe pirotehnike

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam sicer dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. Uporaba ostalih pirotehničnih izdelkov (kot so rakete, fontane, baterije, pirotehnične vžigalice, čudežne svečke, tortne fontane, čmrlji ...) ostaja dovoljena skozi celo leto.

Posebej opozarjamo tudi na to, da pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana. Prav tako je prepovedana lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka oziroma njihova preprodaja, prepovedana pa je tudi posest takšnih izdelkov.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže.

Povezane vsebine

Varna uporaba pirotehnike – preventivni nasveti

Projekt Bodi zvezda, ne meči petard