Sorodne objave

 

V Kranjski Gori je v petek, 21. decembra 2018, potekal še drugi del usposabljanja policistov, ki policijske naloge opravljajo na smučiščih.

fis pravila

10 FIS pravil

Le varna smuka je užitek - nasveti policije za večjo varnost na smučišču


Usposabljanje se je udeležilo 20 policistov smučarjev iz vseh policijskih uprav, največ iz policijskih uprav Kranj, Nova Gorica, Celje in Maribor, ki imajo na svojem območju smučišča in s tem povezana tveganja in varnostne dogodke.

Po programu usposabljanja so policisti dan prej obnovili teoretične vsebine, pri čemer je bil glavni poudarek na predstavitvi tehnik in zakonitostih smučanja, tipičnih smučarskih poškodbah, obratovanju smučišč ter ukrepih za varnost, red, nadzor in obravnavo nesreč. Temu je sledil praktični del usposabljanja na terenu, kjer so policisti smučarji v povezavi z obravnavo smučarskih nesreč na smučišču izvedli delo v več skupinah.

Ob tej priložnosti je vodja Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Tomislav Omejec pozval smučarje k varni smuki, saj smo že zabeležili prve poškodbe na belih strminah, vodja usposabljanja Alojz Sladič iz iste enote pa je na kratko opisal namen in potek usposabljanja.

20181221 104854

Zvočni posnetek izjave Tomislava Omejca (mp3) 

20181221 103816

Zvočni posnetek izjave Alojza Sladiča (mp3) 


Statistika

Na letni ravni je približno tisoč nesreč, ki so lahke in hude telesne poškodbe. V zadnjih letih ne beležimo smrtnih nesreč, so pa dogodki, ko posamezniki zaradi bolezenskih stanj umrejo na smučiščih.

V lanskem letu so policisti obravnavali več kot 80 hudih telesnih poškodb. Nekatere nesreče pa tudi niso prijavljene, ker se posledice pokažejo kasneje. Zato vse, ki se najdejo v takšni situaciji, pozivamo, da nesrečo prijavijo na pristojni policijski postaji.

20181221 095333

Policisti obravnavamo hude telesne poškodbe, izvajamo nadzor nad prisotnostjo alkohola pri smučarjih in zagotavljamo red na smučiščih. Primarno so za varnost na smučiščih odgovorni upravljavci smučišč; predvsem skrbijo za red na smučiščih nadzorniki smučišč in po potrebi se v te postopke vključijo tudi policisti.


Policisti svetujemo

  • Prilagodite hitrost in način smučanja svojem izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram.
  • Posebej pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.
  • Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle.
  • Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču.
  • Pazite na svojo smučarsko opremo oz. je ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo.


Najpogostejši napaki, ki se vsako leto ponavljajo med smučarji, sta slabša telesna pripravljenost in precenjevanje lastnih sposobnosti, vključno s sposobnostjo glede obvladovanja hitrosti.