Sorodne objave

 

Po vsej državi se je danes, 10. januarja 2011, začela tritedenska preventivna akcija Bodi PreVIDEN, namejena večji varnosti pešcev. Z aktivnostmi, ki bodo potekale vse do 31. januarja, želimo opozoriti pešce, naj bodo v prometu čim bolj vidni, saj bodo le tako bolj varni. Nosijo naj svetla oblačila in odsevnike! Opozoriti pa želimo tudi voznike, naj bodo bolj pozorni na pešce kot najranljivejše prometne udeležence.

Picture1

 Na današnji novinarski konferenci, ki jo je organizirala Javna agencije RS za varnost prometa, smo predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki deluje znotraj te agencije, Policije in dveh občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu načrtovane aktivnosti podrobneje predstavili.

 

Gre za drugi del sedaj že tradicionalne preventivne akcije Bodi preViden; prvi del je potekal oktobra 2010. Naša ciljna skupina akcije so pešci, med njimi predvsem dve starostni skupini, in sicer starejši, ki so najpogostejše žrtve prometnih nesreč med pešci, po drugi strani pa tudi otroci in mladostniki, med katerimi je veliko poškodovanih v nesrečah. Z akcijo pa pozivamo tudi voznike, naj v naseljih oz. v bližini naselij prilagodijo hitrost in so bolj pozorni na pešce.

BodiPreViden

 Program preventivne akcije Bodi PreVIDEN 

Mateja Markl, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki deluje znotraj Javne agencije RS za varnost prometa, je dejala, da lahko pešci za svojo varnost v prometu največ naredijo sami, tako da z različnimi pripomočki, denimo odsevnimi telesi, poskrbijo za vidnost. Marklova je povedala še, da se bo v okviru akcije nadaljevala medijska kampanja, aktivnosti na šolah in dogodki po lokalnih skupnostih, ki jih organizirajo v sodelovanju z občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Velik poudarek je na pripomočku Vidku, s katerim prikazujejo nujnost uporabe odsevnih predmetov, razdelili pa bodo tudi 20.000 odsevnih trakov.

Več o tem v sporočilu za javnost Javne agencije RS za varnost prometa 

Sodelovali bomo tudi policisti, ki bodo izvajali tako preventivne dejavnosti kot poostren nadzor nad vozniki in pešci, je povedal Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Napovedal je, da bomo policisti nadzor izvajali "na tistih krajih, kjer so kršitve najpogostejše, in tam, kjer najpogosteje prihaja do prometnih nesreč." V bližini prehodov za pešce bomo nadzirali predvsem voznike, saj je lani na prehodih umrlo kar 12 pešcev, nadzorovali pa bomo tudi, ali pešci pravilno prečkajo ceste.

Statistični podatki o varnosti pešcev v letu 2010 in primerjava s preteklimi leti: Analiza 

Več o aktivnostih policije na spletni strani policije: Aktivnosti policistov in nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu

Policisti svetujemo:

  • Pešci naj poskrbijo, da bodo v prometu predvsem čim bolj vidni. Nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost, npr. odsevne trakove in kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce, v semaforiziranih križiščih ob zeleni luči, hodijo naj po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča.
  • Vozniki naj bodo na pešce v tem času še bolj pozorni. Odstopijo naj jim prednost, hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo hitrostne omejitve. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, tako pred šolami kot v naseljih, naj vozijo še posebej previdno. Zunaj naselij pa naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

 

Kot je na novinarski konferenci dejala Jožica Trlep iz mariborskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, je pomembno, da se pešci sami začnejo zavedati, kakšni nevarnosti so lahko izpostavljeni na cestah, tudi v mestnem okolju. Med drugim bodo v Mariboru nadaljevali z opazovanjem pešcev, s katerim so do sedaj ugotovili, da 44 odstotkov pešcev nosi temna oblačila, 63 odstotkov pa jih ne uporablja odsevnih teles.

Več informacij v gradivu SPV MO Maribor 

Aneta Lavtar in mag. Boštjan Stare iz tržiškega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa sta poudarila pomen sodelovanja z lokalno skupnostjo. Ker je akcija že stalna, so občani sami začeli vabiti predstavnike SPV, da predstavijo nevarnosti v prometu, pri osveščanju in širjenju informacij pa jim pomagajo tudi učitelji, župniki, predsedniki društev in lokalnih skupnosti ter ostali, ki imajo stike z velikimi skupinami ljudmi.

Več informacij v gradivu SPV Občine Tržič 

Picture2