Sorodne objave

 

Letošnja motoristična sezona se je po precej kratki in mili zimi začela nekoliko prej. Vse, ki že nestrpno čakate, da boste naredili prve kilometre, vabimo, da se pred začetkom sezone udeležite delavnic in se tako ustrezno pripravite na varno vožnjo z motorjem.

Objavljamo seznam brezplačnih preventivnih prireditev, kjer vam bomo policisti skupaj s predstavniki drugih institucij, motorističnih klubov idr. svetovali, kako najbolje poskrbeti, da bo motoristična sezona prijetna in varna. Vabljeni!

DSC 2311

Objavljen je seznam trenutno znanih aktivnosti, ki pa ga bomo sproti dopolnjevali in objavljali morebitne spremembe. Zato redno spremljajte naše spletne strani in se pravočasno seznanite z načrtovanimi dogodki na območju svoje policijske uprave (PU).

 

PU Maribor (NOVO)

  • sobota, 6. april 2019, med 12. in 16. uro (Avto Krka v Slovenski Bistrici, Rimska ulica 12): preventivna delavnica varne vožnje za motoriste. Prireditev organizira Avto Krka PE Slovenska Bistrica, ob sodelovanju moto kluba Grof Attems. Na prireditvi bodo sodelovali policisti Policijske postaje Slovenska Bistrica in Postaje prometne policije Maribor, ki vam bodo svetovali, kako poskrbeti za varno motoristično sezono, predstavili pa bodo tudi prvine varne vožnje. Sodeloval bo tudi motorist reševalec iz Zdravstvenega doma Maribor, pri katerem boste lahko utrdili svoje znanje nudenja prve pomoči poškodovanemu motoristu. Med gosti pa bo tudi Simon Marčič, udeleženec relija Paris-Dakar. Pridite!
  • sobota, 13. april 2019, od 10.30 (vadbeni poligon šole vožnje na Dornavski cesti na Ptuju): usposabljanje motoristov in mopedistov pred začetkom motoristične sezone. Policist motorist inštruktor bo voznike enoslednih motornih vozil seznanil s pomenom dobre psihofizične kondicije za varno vožnjo z motorjem. Izpostavil bo ključne dejavnike, ki botrujejo nastanku prometnih nesreč, pomen zaščitne opreme in tehnične brezhibnosti vozila. Na poligonu bo pokazal tudi elemente spretnostne vožnje, nato pa se bodo lahko na poligonu preizkusili tudi udeleženci delavnice. Reševalec, motorist nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Maribor bo pokazal temeljne postopke oživljanja in nudenja prve pomoči. Vsem obiskovalcem pa bodo na voljo tudi simulator vožnje motornega kolesa, s katerim bodo lahko varno preizkusili svoje spretnosti, ter t. i. pijana očala, ki simulirajo stopnjo alkoholiziranosti.
  • nedelja, 5. maj 219, od 9.15 (prireditveni prostor ob cerkvi v naselju Pernica): 10. blagoslov motorjev, ki ga organizira moto klub Perniški asi. Policist motorist iz Postaje prometne policije Maribor vam bo svetoval, kako poskrbeti za varno motoristično sezono, predstavil pa bo tudi prvine varne vožnje. Na dogodku bodo sodelovali tudi reševalci na motorju, pri katerih boste lahko osvežili znanje temeljnih postopkov oživljanja in nudenja prve pomoči. Vabljeni, da se nam pridružite!
  • sobota, 18. maj 2019, od 10. ure (pri dvorani Špic, Koroška cesta 51, Dravograd): motoristični klub Blue Knights Slovenia I organizira preventivno-dobrodelno prireditev Motoristi za motoriste. Na prireditvi sodelujejo predstavniki Avto-moto zvezo Slovenije - AMD Dravograd, Policijske uprave Celje, Postaje prometne policije Celje, Policijske postaje Dravograd, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Dravograd, Zavoda Beli Angeli in drugi. Obiskovalci si bodo lahko ogledali prikaz vožnje na poligonu, reševanje ponesrečenega motorista in še mnogo več. Ob 12. uri se bomo udeleženci motoristi odpeljali preko Slovenj Gradca, Slovenskih Konjic in Slovenske Bistrice do klubskih prostorov na naslovu Pivola 92, kjer bo potekal dobrodelni del prireditve Dice Run, v okviru katerega bomo zbirala sredstva za zavod Beli angeli. Zavod Beli angeli je humanitarno društvo, katerega poslanstvo je pomagati motoristom, ki jim je kruta usoda presekala življenjsko pot in potrebujejo pomoč v obliki fizioterapije, invalidskih vozičkov, aparatov za vaje in drugih pripomočkov za vaje. Njihovo poslanstvo pa ni samo pomoč motoristom v stiski, ampak tudi osveščanje vseh udeležencev v prometu o previdnosti, strpnosti do drugih udeležencev in vožnji po predpisih.

 

PU Kranj

  • sobota, 20. april 2019, med 9. in 12. uro (industrijska cona v Žireh): preventivna prireditev ob začetku motoristične sezone in prikaz spretnostne vožnje na poligonu. Dogodek organizira Moto klub Sairach, v sodelovanju s policisti Policijske postaje Škofja Loka in Postaje prometne policije Kranj, ki vam bodo svetovali, kako poskrbeti za varnost, in z vami delili svoje bogate prometne izkušnje.

 

PU Murska Sobota

  • nedelja, 7. april 2019, med 10. in 16. uro (poligon Centra varne vožnje, Noršinska ulica 8, Murska Sobota): potekalo bo usposabljanje voznikov enoslednih vozil. Predstavniki Centra varne vožnje, javne agencije RS za varnost prometa in policisti Policijske uprave Murska Sobota pripravljajo številne zanimive in koristne preventivne vsebine za motoriste. V predavalnici bo od 10.00 do 10.30 potekalo predavanje o varnosti v Pomurju v zadnjih petih letih, od 10.30 do 11.15 pa o dejavnikih tveganja za prometne nesreče. Med 11.30 in 14.00 boste lahko motoristi svoje veščine preizkusili na poligonu. Ob 14. uri pa se bomo podali na skupinsko vožnjo po Pomurju. Vabljeni!

 

PU Novo mesto

  • sobota, 6. april 2019, med 9.30 in 16. uro (Raceland Krško): potekalo bo usposabljanje voznikov enoslednih vozil. Predstavniki posavskega sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu pripravljajo številne zanimive preventivne vsebine za motoriste, za nasvet in prikaz prvin varne vožnje pa bomo tam tudi policisti motoristi. V predavalnici bo potekalo teoretično predavanje o varni vožnji, motoristi pa boste lahko svoje veščine preizkusili na poligonu.
  • sobota, 11. maj 2019, med 10. in 14. uro (Qlandia Krško): preventivna prireditev Dan varne vožnje, ki ga organizira moto klub Rak. Na dogodku bomo sodelovali tudi policisti Postaje prometne policije Novo mesto, ki bomo motoristom predstavljali prvine varne vožnje in opozarjali na nevarnosti, ki prežijo na motoriste, predvsem v prvih spomladanskih dneh. Na voljo bo še več zanimivih vsebin in aktivnosti za motoriste, kot so na primer trening varne vožnja na poligonu in prikazi spretnostnih voženj.

 

PU Celje

  • nedelja, 14. april 2019, med 10. in 13. uro (v ZŠAM Centru varne vožnje na Ljubečni): potekala bo prireditev z naslovom Motoristi, poskrbimo za lastno varnost. Sodelovali bodo predstavniki Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, Poklicne gasilske enote Celje, predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa in predstavniki Zveze moto klubov Slovenije. Tam bodo tudi Policisti Postaje prometne policije Celje, ki bodo pri prikazu varne vožnje z motornim kolesom pokazali pravilno sedenje na motorju, vožnjo v krogu, izogibanje oviram in ustavljanje v sili. Posebno pozornost bo namenjena pomembnosti in pravilni uporabi motoristične čelade ter druge zaščitne opreme, tehnične brezhibnosti pnevmatik ter uporabi zračnih blazine za motoriste. V prikazni vaji pa bomo predstavili sodelovanje urgentnih služb v hudi prometni nesreči, v kateri vozilo zajame požar. Za motoriste bo pripravljen poligon, kjer bodo lahko preizkusili svoje sposobnosti. Udeleženci pa bodo imeli tudi možnost uporabe simulatorja varne vožnje. V okviru spremljajočih dogodkov bodo prometni policisti obiskovalcem predstavili uporabo 3d skenerja za zavarovanje dokazov in sledov na kraju prometne nesreče. Predstavniki agencije za varnost v cestnem prometu bodo predstavili »skit byke« in reševanje iz prevrnjenega vozila, v katerem potniki uporabljajo varnostni pas. Na prireditvi ¸pa si bo na ogled tudi sodobna motoristična oprema. Zaradi slabega vremena je delavnica odpovedna (obvestilo 12. 4. 2019).

 

PU Ljubljana

  • sobota, 13. april 2019, ob 10. uri (igrišče Srednje ekonomske šole in gimnazije Trbovlje, Mestni trg 4): brezplačna preventivna delavnica, ki jo organizira Zveza šoferjev in avtomehanikov Trbovlje. Motoristi se bodo lahko preizkusili na posebej pripravljenem poligonu, kjer bodo pod budnim očesom policista motorista inštruktorja preverili svoje znanje in spretnosti. Ostali in tisti, malo manj drzni motoristi, pa bodo svoje veščine obvladovanja motorja lahko varno preizkusili na simulatorju vožnje motornega kolesa. Predstavili vam bomo tudi opremo, ki jo policisti uporabljamo pri nadzoru prometa in pri drugih oblikah dela. Pridružite se nam! Zaradi slabega vremena je delavnica odpovedna (obvestilo 12. 4. 2019).
  • sobota, 13. april 2019, med 9. in 17. uro (pred TC Motoshop, Leskoškova c. 12 v Ljubljani): potekala bo prireditev Varno z motorjem. Motoristi si bodo lahko ogledali različne aktivnosti in predstavitve opreme. Potekalo bo tudi "žegnanje" motorjev. Policisti Postaje prometne policije Ljubljana in Specializirane enote za nadzor prometa bodo na ogled postavili policijsko motorno kolo z opremo in vozilo z videonadzornim sistemom Provida, ki ga uporabljajo za nadzor nad prehitrimi vozniki. Ti namreč ogrožajo varnost vseh prometnih udeležencev. Na dogodku sodelujejo še predstavniki avtošol, tehničnih pregledov, moto društev, ekipi pa se bo pridružil tudi motorist reševalec.
  • sobota, 11. maj 2019, med 9. in 12. uro (na parkirišču trgovine Lidl v Litiji): potekala bo preventivna prireditev Varno na motor, ki jo organizirata Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu Občine Litija in Policijska postaja Litija. Za motoriste bo pripravljen poligon, na katerem bodo lahko preizkusili svoje veščine. Tisti malo manj pogumni pa bodo lahko svoje spretnosti varno preizkusili na simulatorju vožnje motornega kolesa. Vzporedno s tem bodo potekale tudi druge aktivnosti za pridobitev novih oziroma nadgraditev že pridobljenih znanj za varno udeležbo v cestnem prometu. Tam bo tudi policist motorist Postaje prometne policije Ljubljana, ki bo z vami delil svoje motoristične izkušnje.

 

PU Nova Gorica

  • nedelja, 24. marec 2019, med 9. in 12. uro (pred Mercator Centrom v Novi Gorici): praktično usposabljanje motoristov za varnejšo vožnjo. Na dogodku sodelujejo policisti Postaje prometne policije Nova Gorica, Avto-moto zveza Slovenije, Svet za preventivo in vzgojo v prometu Mestne Občine Nova Gorica in Šolski center Nova Gorica. Poleg usposabljanja motoristov bodo na dogodku tudi druge zanimive aktivnosti; ob 11. uri bo potekalo tekmovanje s poganjalčki za najmlajše, ob 12. uri pa se začne turistična vožnja z motorji.
  • sobota, 20. april 2019, od 10. ure dalje (ob poligonu na Logu pod nekdanjo vojašnico): Moto Klub Soča v Tolminu organizira teoretično in praktično moto delavnico. Na dogodku sodelujeta tudi policist Policijske postaje Tolmin in policist motorist inštruktor varne vožnje motornih koles s Postaje prometne policije Nova Gorica, ki bosta udeležencem predstavila najprej teoretični del varne vožnje in pripravo motornega kolesa za vožnjo, zatem pa še na tamkajšnjem poligonu predstavila prvine varne vožnje. Poleg policistov bodo na prireditvi sodelovali tudi reševalci Zdravstvenega doma Tolmin, pri katerih boste lahko izvedeli vse o nudenju prve pomoči poškodovanemu motoristu, člani omenjenega motokluba in drugi.

 

PU Koper

  • sobota, 6. april 2019, med 9. in 17. uro (na dvorišču avtocestne baze Postojna): poteka brezplačno usposabljanje in trening voznikov motornih koles. V teoretičnem delu se bodo motoristi seznanili s problematiko prometnih nesreč in najpogostejšimi dejavniki tveganja zanje ter dobili odgovore na številna vprašanja. V praktičnem delu pa se bodo lahko udeležili treninga varne vožnje na poligonu, kjer bo vsak motorist deležen osebnega pristopa. Seznanili se bodo tudi s pravilnim nudenjem prve pomoči. Naučili se bodo ravnanja z defibrilatorjem in zaustavljanja krvavitve s prevezo. Svoj delo bodo predstavili tudi gasilci, ki bodo pokazali, kako poteka reševanje ponesrečenca v prometni nesreči. Organizator dogodka je Direkcija za avtoceste Republike Slovenije, na dogodku pa sodelujejo tudi policisti Postaje prometne policije Koper, predstavniki Zdravstvenega doma Postojna, Prostovoljnega gasilskega društva Pivka, Sveta za preventivo Občine Postojna, Javne agencije RS za varnost prometa idr. Zaradi omejene velikosti skupine je potrebna prijava, in sicer preko e-pošte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., več informacij pa dobite tudi na (05) 700 24 53.
  • sobota, 20. april 2019, med 9. in 17. uro (na dvorišču avtocestne baze Postojna): poteka brezplačno usposabljanje in trening voznikov motornih koles. V teoretičnem delu se bodo motoristi seznanili s problematiko prometnih nesreč in najpogostejšimi dejavniki tveganja zanje ter dobili odgovore na številna vprašanja. V praktičnem delu pa se bodo lahko udeležili treninga varne vožnje na poligonu, kjer bo vsak motorist deležen osebnega pristopa. Seznanili se bodo tudi s pravilnim nudenjem prve pomoči. Naučili se bodo ravnanja z defibrilatorjem in zaustavljanja krvavitve s prevezo. Svoj delo bodo predstavili tudi gasilci, ki bodo pokazali, kako poteka reševanje ponesrečenca v prometni nesreči. Organizator dogodka je Direkcija za avtoceste Republike Slovenije, na dogodku pa sodelujejo tudi policisti Postaje prometne policije Koper, predstavniki Zdravstvenega doma Postojna, Prostovoljnega gasilskega društva Pivka, Sveta za preventivo Občine Postojna, Javne agencije RS za varnost prometa idr. Zaradi omejene velikosti skupine je potrebna prijava, in sicer preko e-pošte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., več informacij pa dobite tudi na (05) 700 24 53.
  • sobota, 11. maj 2019, med 9. in 17. uro (na dvorišču avtocestne baze Postojna): poteka brezplačno usposabljanje in trening voznikov motornih koles. V teoretičnem delu se bodo motoristi seznanili s problematiko prometnih nesreč in najpogostejšimi dejavniki tveganja zanje ter dobili odgovore na številna vprašanja. V praktičnem delu pa se bodo lahko udeležili treninga varne vožnje na poligonu, kjer bo vsak motorist deležen osebnega pristopa. Seznanili se bodo tudi s pravilnim nudenjem prve pomoči. Naučili se bodo ravnanja z defibrilatorjem in zaustavljanja krvavitve s prevezo. Svoj delo bodo predstavili tudi gasilci, ki bodo pokazali, kako poteka reševanje ponesrečenca v prometni nesreči. Organizator dogodka je Direkcija za avtoceste Republike Slovenije, na dogodku pa sodelujejo tudi policisti Postaje prometne policije Koper, predstavniki Zdravstvenega doma Postojna, Prostovoljnega gasilskega društva Pivka, Sveta za preventivo Občine Postojna, Javne agencije RS za varnost prometa idr. Zaradi omejene velikosti skupine je potrebna prijava, in sicer preko e-pošte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., več informacij pa dobite tudi na (05) 700 24 53.
  • sobota, 25. maj 2019, med 9. in 17. uro (na dvorišču avtocestne baze Postojna): poteka brezplačno usposabljanje in trening voznikov motornih koles. V teoretičnem delu se bodo motoristi seznanili s problematiko prometnih nesreč in najpogostejšimi dejavniki tveganja zanje ter dobili odgovore na številna vprašanja. V praktičnem delu pa se bodo lahko udeležili treninga varne vožnje na poligonu, kjer bo vsak motorist deležen osebnega pristopa. Seznanili se bodo tudi s pravilnim nudenjem prve pomoči. Naučili se bodo ravnanja z defibrilatorjem in zaustavljanja krvavitve s prevezo. Svoj delo bodo predstavili tudi gasilci, ki bodo pokazali, kako poteka reševanje ponesrečenca v prometni nesreči. Organizator dogodka je Direkcija za avtoceste Republike Slovenije, na dogodku pa sodelujejo tudi policisti Postaje prometne policije Koper, predstavniki Zdravstvenega doma Postojna, Prostovoljnega gasilskega društva Pivka, Sveta za preventivo Občine Postojna, Javne agencije RS za varnost prometa idr. Zaradi omejene velikosti skupine je potrebna prijava, in sicer preko e-pošte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., več informacij pa dobite tudi na (05) 700 24 53. V primeru napovedi slabega vremena, bo dogodek prestavljen na rezervni termin, in sicer 13. april 2019.

 

 

Vabljeni, da se nam pridružite!

Pri vožnji pa upoštevajte tudi naše preventivne nasvete.

 Povezano:

Začenja se prvi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov