Sorodne objave

 

Toplejši in pomladni dnevi nas razvajajo že cel marec, z lepšim vremenom pa se začenja tudi motoristična sezona. Nekatere je toplo in suho vreme pred dnevi že premamilo in so že naredili prve kilometre s svojimi jeklenimi konjički. Zaradi hladnih asfaltnih površin in zaradi peska, ki je še vedno prisoten na naših cestah, pa tudi zaradi poškodb vozišč, ki so posledica zime in nizkih temperatur, na motoriste na cestah preži kar veliko število nevarnosti. Poleg tega si je treba povrniti tudi motoristično kondicijo, ki smo jo v zimskih dneh izgubili.

IMG 8709

Vsega tega se zavedamo tudi tisti, ki pri svojem delu uporabljamo enosledna motorna vozila. Z namenom, da se na novo motoristično sezono kar najbolj pripravimo, policisti, vojaški policisti in reševalci na motorjih v teh dneh, pod vodstvom izkušenih inštruktorjev, preizkušamo naše spretnosti na poligonu. Med usposabljanjem se spomnimo na vse nevarnosti, ki prežijo na nas na cestah, in si izmenjamo izkušnje. Ne pozabimo spomniti tudi na to, kako pomembno je na novo sezono pripraviti tudi svoje jeklene konjičke.

IMG 8715

Mariborski policisti motoristi so se usposabljali v avtocestni bazi na Hajdini.

Zelo pomemben sestavni del teh usposabljanj je tudi kondicijska vožnja. Policisti motoristi, skupaj z vojaškimi policisti in reševalci na motorjih, med tako kondicijsko vožnjo opravijo med 250-300 km.

IMG 8718

Žal pa se predvsem policisti in reševalci med motoristično sezono prepogosto srečajo tudi s prometnimi nesrečami, v katerih so udeleženi vozniki motorjev in mopedov. V letu 2018 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 76 (predlani 97) ali 22 % manj voznikov motornih koles, od katerih je en (4) umrl, 8 (13) se je hudo telesno poškodovalo in 40 (62) lahko telesno poškodovalo. Delež udeleženih voznikov motornih koles v prometnih nesrečah je znašal 1,1 % (1,5 %). Vozniki motornih koles so povzročili 52 % (63 %) prometnih nesreč, delež uporabe zaščitnih čelad pri voznikih motornih koles je znašal 94 % (100 %), delež udeleženih voznikov motornih koles v prometnih nesrečah, ki so bili pod vplivom alkohola je znašal 9,7 % (12,1 %).

V letu 2018 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 65 (77) ali 16 % manj voznikov mopedov, od katerih se je 6 (13) hudo telesno poškodovalo in 43 (50) lahko telesno poškodovalo. Delež udeleženih voznikov mopedov v prometnih nesrečah je znašal 1,3 % (1,2 %). Vozniki mopedov so povzročili 66 % (65 %), delež uporabe zaščitnih čelad pri voznikih mopedov je znašal 81,4 % (90 %), delež udeleženih voznikov mopedov v prometnih nesrečah, ki so bili pod vplivom alkohola, je znašal 27,9 % (24 %).

Motoristi, pridite na brezplačne delavnice in se pripravite na varno motoristično sezono!