Sorodne objave

 

Slovensko policijo in vodstvo notranjega ministrstva je danes, 5. aprila 2019, obiskala evropska komisarka za promet Violeta Bulc. V okviru delovnega sestanka na Policiji se je z generalno direktorico policije mag. Tatjano Bobnar pogovarjala o zagotavljanju cestnoprometne varnosti in izzivih, ki nas v prihodnje čakajo na tem področju. Namen srečanja je bil izmenjati informacije o dosedanjih aktivnostih ter se seznaniti z načrtovanimi ukrepi na evropski ravni.

Mag. Tatjana Bobnar je poudarila, da je varnost v prometu ena od prioritet slovenske policije in da poskušamo z različnimi ukrepi ter iskanjem novih rešitev ponovno obrniti varnostno krivuljo navzgor. Čeprav je bilo lansko leto rekordno dobro v smislu zmanjšanja števila smrtnih žrtev prometnih nesreč, pa se je letos prometna varnost na naših cestah poslabšala. Zato v policiji absolutno podpiramo t. i. vizijo nič in prizadevanja za boljšo prometno varnost, in to v vseh segmentih družbe. Kajti tudi množica preventivnih in nadzorstvenih aktivnosti policije ne pomaga, če jih ne spremljajo prizadevanja drugih akterjev, tako na ravni institucij kot posameznikov.

20190405 155422

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, njen namestnik Tomaž Pečjak in vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun so se z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc in njeno ožjo ekipo sodelavcev med drugim pogovarjali tudi o novih tehničnih ukrepih, s katerimi bi lahko posodobili nadzor cestnega prometa na avtocestah in hitrih cestah (uvedba ANPR za avtomatsko branje registrskih tablic, sekcijsko merjenje hitrosti, uporaba dronov idr.). Izpostavili pa so tudi nadaljnje aktivnosti na področju kontrole tovornih vozil in njihovih voznikov ter nadzora prometa na avtocesti za vse nadzorne službe z uporabo za ta namen posebej namenjenih površin (na treh avtocestnih lokacijah so take površine že vzpostavljene na območju nekdanjih cestninskih postaj, in sicer na Brezovici, Torovem in v Murski Soboti).

20190405 155517

Evropska komisarka pa je predstavnike Policije seznanila s prioritetami Evropske unije na področju varnosti cestnega prometa, med drugim tudi z zadnjimi aktivnostmi na področju evropske zakonodaje za uporabo brezpilotnih letal. Obenem se je slovenski policiji zahvalila za sodelovanje, pohvalila vse napore, ki jih vlagamo v uresničevanje zastavljenih ciljev iz evropskega akcijskega programa in nacionalne resolucije na področju cestnoprometne varnosti, ter izrazila pričakovanje, da bomo tudi v prihodnje tako ažurno poročali o svojih ukrepih in predlogih za še učinkovitejše delo.

Povezane vsebine

Minister z evropsko komisarko o prometni varnosti