Sorodne objave

 

Na Urgentnem rehabilitacijskem inštitutu Soča smo pred prihajajočo veliko nočjo in prvomajskimi prazniki, ko se poveča uporaba karbidov in možnarjev, opozorili na nevarnost pokanja in pozvali k previdni rabi pirotehnike.

Čeprav gre za tradicionalen običaj, lahko nepravilna uporaba karbidov in možnarjev povzroči nemalo nevšečnosti, celo težke poškodbe in posledice, ki za vse življenje zaznamujejo posameznika ter njegove bližnje. Pogosta poškodba pri tem so tudi amputacije, ki zahtevajo dolgotrajno rehabilitacijo.

2G2A8098

Od leta 2006 do 2018 smo v policiji obravnavali sedem primerov poškodb. "Morda se ne zdi veliko, a so posledice lahko zelo hude. Od teh sedmih oseb se je ena oseba lažje poškodovala, pet težje, ena oseba pa je lani zaradi neprevidnega ravnanja z možnarjem celo izgubila življenje," je dejal Daniel Jug iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi.

Med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki se poveča uporaba pirotehničnih izdelkov. Kot je izpostavil Jug, je treba biti pri ravnanju z njimi previden, saj nepremišljena in neprevidna uporaba pogosto povzročita telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, zlomi kosti, poškodbe oči itd. Poleg tega uporaba pirotehnike moti ljudi in živali ter onesnažuje okolje.

"Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. A je treba upoštevati, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi," je dejal Jug. Opozoril je tudi na uporabo možnarjev, za katero morajo možnaristi imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji.

Predvsem pa mora biti pri pokanju s karbidi in možnarji poskrbljeno za varnostne ukrepe. Policisti svetujemo:

  • možnarje in "karbidovke" polnite na samem mestu, tik pred njihovo uporabo, in ne npr. v objektu, od koder jih je treba nato prenesti na mesto prireditve, saj se s tem poveča nevarnost za eksplozijo in tudi poškodbe
  • ljudje, živali in objekti naj bodo od mesta uporabe oddaljeni s primerno varnostno razdaljo, priporočeno je vsaj 100 m
  • uporabljajte le takšno količino smodnika, ki je potrebna za optimalno izvedbo pokanja, saj večja količina poveča tudi moč eksplozije s tem pa tudi nevarnost poškodb

Prisotne je nagovoril tudi 16-letni Martin Bučer, ki je delil svojo tragično izkušnjo, ko je pred dvema letoma zaradi eksplozije neprimernega pirotehničnega izdelka ostal brez obeh rok. Kot je dejal, je tudi sam ves čas poslušal preventivne nasvete, ki pa niso zalegli. "V šolo so prihajali predavatelji, ki so nas opozarjali na nevarnost pirotehnike. A sem mislil, da se meni kaj takega že ne more zgoditi. Pa se je. Moj primer naj služi kot opozorilo drugim, kako ti lahko delček sekunde za vedno spremeni življenje," je dejal Martin, ki zdaj tudi sam v šolah osvešča učence in dijake, kako zelo nevarna je lahko napačna raba pirotehnike, še posebej, če izdelek ne ustreza vsem varnostnim certifikatom.

2G2A8277

Žal včasih vsa opozorila ne zaležejo. Ko se nesreča zgodi, lahko hude poškodbe zahtevajo tudi precej dolgo okrevanje in rehabilitacijo. Da bi bila ta čim bolj uspešna, je Nova ljubljanska banka v okviru dobrodelne akcije z donacijo zbrala sredstva in jih darovala inštitutu Soča za nakup pripomočkov za hitrejšo rehabilitacijo telesnih zmogljivosti. Sredstva so prispevali tudi komitenti banke. Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, je simbolno predal ček z donacijo mag. Robertu Cuglju, generalnemu direktorju inštituta, in prof. dr. Heleni Burger, dr. med., strokovni direktorici inštituta in vodji oddelka za rehabilitacijo po amputaciji. Kot je ob tem dejala prof. dr. Helena Burger, dr. med., so z donacijo pridobili pripomočke, s katerimi bodo pacienti izboljševali telesne funkcije ter krepili svoje psihofizično stanje. "Z njimi bomo pacientom pripomogli k še učinkovitejši rehabilitaciji in hitrejšemu vračanju v aktivno življenje."

Foto: Iztok Lazar