Sorodne objave

 

Ena najtežjih športnih preizkušenj pripadnikov vseh varnostnih struktur v Sloveniji je za nami. V petek in soboto, 14. in 15. junija, je na Bledu potekal že 26. Pohod razuma, volje in moči – Brajnikov memorial 2019. Tekmovanje vsako leto organiziramo v spomin na pokojnega policista, gorskega reševalca in gornika Mitjo Brajnika, ki je življenje izgubil v tragični nesreči ob usposabljanju gorskih reševalcev na Okrešlju 10. junija 1997.

Kolo1

Tri, štiri, zdaj!

Tudi letošnje preizkušnje smo se udeležili pripadniki Policije, Slovenske vojske, Uprave RS za zaščito in reševanje ter Gorske reševalne službe. Po tradiciji je tekmovalce čakala zelo zahtevna trasa. Prvi dan so plavali v Blejskem jezeru od Male Zake do Velike Zake, nato kolesarili proti Zasipu, Žirovnici in Završnici vse do Smokuške planine. Od tam so se podali na gorski pohod proti Vrtači do Stola, se spustili mimo Valvazorjevega doma do križišča cest pod Javorniškim jezerom. Tu so ponovno sedli na kolo, se odpravili do Jesenic preko Save v smeri Blejske Dobrave, zavili proti Mojstrani in kolesarili po dolini Radovne do t. i. Pokljuške luknje, kjer so pustili kolo in nadaljevali z gorskim pohodom do Zatrnika. Prvi dan tekmovanja, ko so premagali okoli 3000 m višinske razlike, so zaključili s streljanjem na biatlonskem strelišču na Pokljuki.

Pohod1

Naslednji dan so zgodaj zjutraj pretekli traso ob Bohinjskem jezeru od gostišča Kramar do kampa Zlatorog. Od tu so preveslali jezero do mostu pri cerkvi Sv. Janeza, tekli do gostišča Kramar in tekmovanje nadaljevali s kolesarjenjem prek Bohinjske Bistrice do Oblakove planine. Od tu so nadaljevali z gorskim pohodom prek Planine Ricman, Planine Prihod, mimo Tolstega vrha pod Taležem do mostu v Ribnem, kjer so prečili reko Savo, tekli okoli Ribenske gore do prireditvenega prostora pod Ribensko goro, kjer so tekmovanje zaključili z opravljeno spretnostno nalogo.

Kanu1

Po dvodnevnem tekmovanju je v cilj pod Ribensko goro prispelo vseh 26 ekip. Že od leta 2011 nepremagljiva ekipa Specialne enote pri Upravi za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi je tudi letos prva prispela v cilj s časom 9 ur in 33 minut, drugouvrščena ekipa Policijske uprave Ljubljana v času 11 ur in 1 minuto, tretja pa je bila ekipa 132. gorskega polka Slovenske vojske s časom 11 ur in 20 minut.

Razglasitev rezultatov

Tekmovanje se je zaključilo s svečano razglasitvijo rezultatov, podelitvijo medalj in pokalov najboljšim ekipam. Poleg medalj in pokalov za dosežena mesta organizator vsako leto podeli tudi druge nagrade. In sicer jo je za "fairplay" prejela ekipa Policijske postaje Kranjska Gora, za najstarejšo ekipo je nagrado prejela ekipa IPA Ljubljana, za najbolj izkušeno tekmovalko je bila razglašena Gordana Hrvačanin, za najstarejšega tekmovalca in tekmovalca, ki se je največkrat udeležil tekmovanja, pa Mihael Burilov, ki je letos nastopil zadnjič - kot rojstnodnevno darilo sebi za okroglih 60 let.

SkupinskaPolicija

Za odlične rezultate, predvsem pa uspešen zaključek tekmovanja, so tekmovalcem čestitali predstavniki organizatorja, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc.

Minister Poklukar je dejal, da so vsi, ki so prišli na cilj, pokazali, da je moč v slogi, da lahko ovire premagujejo le skupaj in da tako tudi Brajnikov memorial kaže, da nacionalni varnostni sistem deluje. Po besedah Bobnarjeve so tekmovalci dokazali, da so premagali same sebe, pokazali voljo, moč in pogum ter pri tem izkazali medsebojno sodelovanje in pomoč drug drugemu. Tudi Ermenčeva je čestitala ekipam, da so vse prišle v cilj in da je bil vsak pri tem zase zmagovalec. Poudarila je, da je bilo v obeh dneh poleg rezultatov najpomembnejše prijateljstvo, ki so ga tekmovalci stkali med seboj.

Podelitev

Sporočilo Brajnikovega memoriala

Pri Brajnikovem memorialu ne šteje le zmaga, temveč fizični in vztrajnostni preizkus posameznika, ki tudi s sodelovanjem in prijateljsko pomočjo sotekmovalcem najbolje odraža vrednote, ki jih je že leta 1993 postavil snovalec tekmovanja. Zmagovalec je vsak tekmovalec, ki je prišel na štart, in dvojni zmagovalec, ko s člani svoje ekipe prestopi ciljno črto. Vidno utrujen, a vesel. Ta izraz na tekmovalcih, ponos in sreča po dveh dneh, ko so premagali tako progo kot sebe, je neprecenljiv. In to je tisto, kar je nekaj najlepšega na tem tekmovanju. Poleg stkanih prijateljstev in medsebojne pomoči tako med člani v ekipi kot med ekipami. Organizator in tekmovalci so si bili tudi letos enotni, da se srečajo ponovno naslednje leto, saj je Brajnikov memorial najbolj prepoznavno športno tekmovanje vseh struktur slovenskega nacionalnovarnostnega sistema.

Povezane vsebine

Slovesno smo odprli že 26. Brajnikov memorial