Sorodne objave

 

Pomlad in z njo ponovno lepši, toplejši dnevi so na ceste že privabili prve motoriste. Strokovnjaki iz policije in drugih institucij ter civilne družbe smo zato pripravili preventivno akcijo, ki bo potekala vse do 22. aprila. Ukrepe za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil smo podrobneje predstavili na današnji medresorski novinarski konferenci.

vsi skupaj

Novinarske konference, ki smo jo danes, 23. marca 2011, pripravili na avtopoligonu Policijske akademije v Tacnu, so se udeležili: Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, Stanislav Zotlar, vodja Prometnotehničnega sektorja v Direkciji RS za ceste, mag. Tomaž Svetina iz Javne agencije RS za varnost prometa ter športni novinar in izkušen motorist Mitja Gustinčič.

leskovar

Matjaž Leskovar - izjava (mp3) 


Predstavnik Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Matjaž Leskovar je povzel statistične podatke in načrtovane ukrepe, ki jih bodo skozi vso motoristično sezono usklajeno izvajala ministrstva, nevladne organizacije in predstavniki civilne družbe.


Načrt aktivnosti za večjo varnost motoristov  (22. marec - 12. april 2011) 


Dejal je, da želimo z akcijo vplivati na spremembo vedenjskih vzorcev in tako vzpostaviti enakovreden odnos oz. "sožitje" med vozniki enoslednih motornih vozil in ostalimi udeleženci v prometu, pa tudi med samimi motoristi, ki morajo spoznati, da lahko sami največ storijo za lastno varnost in varnost drugih prometnih udeležencev. Tudi uvajanje novih infrastrukturnih in tehničnih rešitev lahko dolgoročno bistveno prispeva k zmanjševanju najhujših posledic prometnih nesreč.

Prometna varnost v lanskem letu je bila sicer že boljša, saj se število telesno poškodovanih in mrtvih udeležencev od leta 2007 zmanjšuje, tudi med vozniki enoslednih motornih vozil. A problematika varnosti motoristov ostaja še naprej aktualna, saj je pričakovati, da bo lastnikov enoslednih motornih vozil v Sloveniji čedalje več.

Načrtovane aktivnosti policije: Policisti bomo izvajali poostrene nadzore nad večkratnimi kršitelji cestnoprometnih predpisov in nadzore v naseljih nad vozniki koles z motorjem. Merili bomo hitrost, preverjali tehnično brezhibnost enoslednih motornih vozil in psihofizično stanje njihovih voznikov. Poleg tega pa načrtujemo tudi številne preventivne aktivnosti, kot sta sodelovanje na javnih prireditvah motoklubov in delavnice Policijska izkušnja kot nasvet.

NeSpreglejPreventivni nasveti policije za večjo varnost motoristov

NaslovnicaBrosureNe spreglej! Umetnost se je ustaviti (brošura) 


Stanislav Zotlar iz Direkcije RS za ceste je predstavil novo publikacijo za motoriste, ki so jo v sodelovanju s Policijo in urednikom revije motoSi Mitjo Gustinčičem sedaj pripravili že tretje leto zapored, z naslovom Ne spreglej! Umetnost se je ustaviti

Poleg brošure bodo kot dodatno opozorilo voznikom na določenih lokacijah postavili preventivne table "nevaren odsek" in "pozor, črna točka" ter jeklene varnostne ograje in dodatne lamele za motoriste. Prenovili so tudi spletno stran www.supermotorist.si, kjer so objavljeni številni koristni napotki, opozorila, tehnični ukrepi za večjo prometno varnost, publikacije in drugo gradivo.

Več informacij v gradivu DRSC z novinarske konference 

zotlarStanislav Zotlar - izjava (mp3) 


Tudi Javna agencija RS za varnost prometa bo po besedah mag. Tomaža Svetine poleg medijske kampanje Ne spreglej, trikrat poglej izvedla številne preventivne aktivnosti na lokalni ravni, kot so prometne delavnice po srednjih šolah, delavnice za motoriste v organizaciji motoklubov in policije, tekmovanja Kaj veš o prometu, akcija Bistro glavo varuje čelada za voznike koles z motorjem idr.

V maju bodo posneli dokumentarno oddajo o večji varnosti motoristov, načrtujejo pa tudi strokovno praktično obnavljanje znanja članov izpitnih komisij, ki ocenjujejo vožnjo enoslednih vozil.

svetinaTomaža Svetina - izjava (mp3)  


Odgovorni urednik revije motoSI Mitja Gustinčič, tudi sam izkušen motorist, je kolege motoriste ob tej priložnosti pozval, naj ne bodo naivni: "Naredite kaj, da ohranite celo glavo! Če si lahko privoščite, pojdite na tečaj dobre vožnje. Na tečaju vas seznanijo, kako prav reagirati, ko motorist 'nabaše' na zoprno situacijo."

Poudaril je tudi, da vožnja motorja zahteva znanje, trening, red in disciplino: "Zato vsaj enkrat tedensko z očmi in prsti preglejte svoj motocikel, ali deluje brezhibno. To bo vaša garancija za preživetje. Še nekaj! Oblecite se v svetle, dobro opazne barve. Uživajte na cesti."

gustincicMitja Gustinčič - izjava (mp3)