Sorodne objave

 

Celjski kriminalisti in policisti so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva prejšnji teden zaključili z obsežno kriminalistično preiskavo izjemno dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe, ki je tihotapila cigarete. Med preiskavo je bilo v več državah zaseženih več milijonov kosov cigaret, v zadnjih hišnih preiskavah v Sloveniji pa tudi pet ton pralnih sredstev in dva prestižna avtomobila. Vsi osumljenci so slovenski državljani, stari od 25 do 51 let.

Hudodelska združba je osumljena kaznivih dejanj tihotapstva, po 250. členu Kazenskega zakonika-1. V hudodelski združbi so sodelovale najmanj štiri osebe, stare od 25 do 51 let. Vsi so slovenski državljani, živijo pa na območju Policijske uprave Celje. 51-letnega osumljenca smo s kazensko ovadbo v petek privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor, zoper ostale tri sledi kazenska ovadba. Pri vseh štirih smo opravili hišne preiskave. 51-letnemu osumljencu smo pri hišni preiskavi, zaradi očitnega nesorazmerja med obsegom premoženja in dohodki osumljenega, zasegli in zavarovali premoženje v višini okoli 100.000 evrov, za katerega obstaja sum da je nezakonitega izvora. Gre za osebni vozili znamk Mercedes Benz GLA 250 4 Matic, letnik 2019, in BMW 540 D X Drive, letnik 2019.

ariel

V preiskavi, ki je potekala od lanskega septembra, je bilo ugotovljeno, da je kriminalna združba v sodelovanju z za zdaj še neznanimi sostorilci iz Litve organizirala tihotapstvo cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije na carinsko območje Evropske unije. Tobačne izdelke so najpogosteje s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgijo in na Nizozemsko, kjer so tovor naložili na vozila slovenskih prevoznikov in ga pripeljali v Slovenijo. Osumljenci so v Sloveniji legalno ustanovili štiri podjetja, organizirali prekladanje tovora, izpolnjevali novo tovorno dokumentacijo (CMR), s čimer so prikrili dejanski izvor blaga ter nato cigarete, skrite med drug tovor, odpeljali na ciljno destinacijo v Veliko Britanijo.

V času preiskave je bilo opravljeno pet večjih zasegov cigaret, in sicer:

  • marca 2019 na mejnem prehodu iz Ukrajine v Madžarsko - 74.713 škatlic cigaret,
  • junija 2020 na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji - 3,2 milijona kosov cigaret,
  • maja 2020 na mejnem prehodu Dunkerque v Franciji - 1.277 kg cigaret,
  • junija 2020 na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji - 2,86 milijona kosov cigaret,
  • aprila 2020 v Rusiji - 3,5 milijona kosov cigaret, namenjenih v Slovenijo, pri čemer do vnosa na carinsko območje EU ni prišlo.

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da bi tržna vrednost zaseženih tobačnih izdelkov pri prodaji na ilegalnem tržišču Velike Britanije znašala okoli 6 milijonov evrov.

Za namen učinkovitejšega zbiranja dokaznih dejstev o kaznivem dejanju je bila ustanovljena specializirana preiskovalna skupina, ki so jo sestavljali predstavniki Specializiranega državnega tožilstva, Finančne uprave RS, Urada za preprečevanje pranja denarja in Policije.

V preiskavi je na podlagi Evropskih preiskovalnih nalogov potekalo intenzivno mednarodno sodelovanje z varnostnim organom Velike Britanije, Litve, Francije, Madžarske, Eurojustom in Europolom.

V hišni preiskavi smo pri 51-letniku zasegli še dobrih 5 ton pralnih sredstev, ki jih je osumljeni pakiral v ponarejeno embalažo znanih blagovnih znamk in prodajal kot originalno blago. Za omenjeno je osumljen storitve kaznivega dejanja preslepitev kupcev po 232 členu KZ-1 ter kaznivega dejanja neupravičene uporabe tuje oznake ali modela po 233. členu Kazenskega zakonika-1. Občane ob tej priložnosti opozarjamo, naj ne nasedajo osebam, ki izdelke prodajajo po cenah, ki so nižje od dejanske vrednosti, saj je velika verjetnost, da gre za ponarejene izdelke sumljivega izvora.