Sorodne objave

 

V letu 2008 so 16 od 32 prometnih nesreč s smrtjo udeleženca na območju Policijske uprave Celje povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola. To je bil tudi povod za razmišljanje, kako opozoriti na problem uživanja alkohola pri aktivnih udeležencih v cestnem prometu in kaj storiti, da bi se stanje izboljšalo.

Nastal je projekt Alkohol res ubija, ki smo ga predstavili na današnji novinarski konferenci v Narodnem domu v Celju.

V projektu so sodelovali predstavniki Splošne bolnišnice Celje, Psihiatrične bolnišnice Vojnik, Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, Društva paraplegikov Jugozahodne Štajerske, Šolskega centra Celje ter Združenja šoferjev in avtomehanikov Celje. Mestna občina Celje je v ta namen odstopila veliko dvorano Narodnega doma.

Na predstavitev projekta smo poleg predstavnikov medijev povabili ravnatelje celjskih srednjih šol, župane in predstavnike Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Predstavniki PU Celje mag. Elvis A. Herbaj, vodja Oddelka za promet v SUP PU Celje, Edi Baumkirher in Matej Čerenec, komandir in pomočnik komandirja Postaje prometne policije Celje, so v prispevku, ki so ga pripravili v ta namen, strnili podatke o vožnji pod vplivom alkohola in varnosti cestnega prometa na območju PU Celje za zadnjih osem let.

Pogled medicinske stroke na problem alkoholiziranih voznikov je predstavil Matej Gajšek, dr. med. Predstavnik Društva Paraplegikov Jugozahodne Štajerske je predstavil projekt Še vedno vozim, vendar ne hodim, tetraplegik Peter Planinšek pa je spregovoril o prometni nesreči, ki mu je pred devetimi leti spremenila življenje. Povzročil jo je alkoholiziran voznik. Predstavnica Psihiatrične bolnišnice Barbara Fidler Vilč, dr. med., spec. psih., je spregovorila o odvisnosti od alkohola kot o bolezni. Nuša Konec Juričič, dr. med., iz Zavoda za zdravstveno varstvo Celje in vodja Avtošole ŽŠAM pa sta predstavila projekt, namenjen srednješolcem Nihče ni odveč, ki letos poteka že šestič. Mag. Roman Krajnc in Nina Maček, univ. dipl. psih. iz Šolskega centra Celje, sta se tematike alkohola in vedenja med mladimi lotila z raziskavo, v katero je bilo vključenih osem celjskih srednjih šol.

Na današnji predstavitvi sta se nam pridružili tudi predstavnici republiškega Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Prinesli sta prinesli očala. ki simulirajo alkoholiziranost, da so jih udeleženci lahko preizkusili. Današnja predstavitev je bila le prvi skupni korak vseh sodelujočih. Naš namen je izvesti čim več skupnih preventivnih aktivnosti, ki bodo opozarjale na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola.

Novinarsko konferenco smo zaokrožili s povabilom k sodelovanju vsem, ki imajo voljo in željo po izboljšanju varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu.


Foto: Matej Černec
Tekst: Milena Trbulin