Sorodne objave

 

Koroški in celjski policisti so sodelovali na preventivni prireditvi za motoriste, ki je potekala 21. aprila 2013 na poligonu v Otiškem vrhu.

Po uvodnem delu se je program nadaljeval s teoretičnimi predavanjem za motoriste, ki ga je pripravil in izvedel inštruktor iz vranskega centra varne vožnje, Brane Legan, ki so mu udeleženci z veseljem prisluhnili. Poudarek je dal teoretičnim osnovam vožnje motornega kolesa, pomenu upoštevanja omejitev hitrosti, pravilnemu usmerjanju pogleda med vožnjo in ob srečanju z oviro, pozornosti in previdnosti na cesti, vožnji skozi ovinek.

DSC01073

 Nasveti za večjo varnost motoristov


Aktivnosti policije je predstavil pomočnik komandirja Postaje prometne policije Celje Jadran Žerjal. Slednji je poleg motorista inštruktorja Roberta Ota opravil tudi nekaj vaj na poligonu. Njuno vožnjo je ves čas komentiral Brane Legan, s čimer so lahko udeleženci ne samo opazovali pravilno vožnjo ampak hkrati tudi spoznali pomen prvin varne vožnje in pravilnega usmerjanja pogleda, ki motoristu omogoča, da se pravočasno in varno umakne oviri. Prikaz počasne vožnje po programu za pridobitev vozniškega dovoljenja A kategorije sta opravila učitelja vožnje Marko Pintarič in Tomaž Miglič.

Reševalca iz Reševalne službe Ravne na Koroškem sta predstavila reševanje ponesrečenega motorista, pravilno snemanje čelade ter uporabo defibrilatorja. Ves čas prireditve so bile na poligonu tudi informacijske točke, na katerih so pomočnika komandirja Policijske postaje Dravograd, Igor Knez in Aleš Vrabič, ter vodja policijskega okoliša Zvonko Uršnik s Policijske postaje Ravne na Koroškem svetovali obiskovalcem o varni udeležbi v cestnem prometu. Udeleženci so lahko na informacijskih točkah opravili tudi preizkus z alkotestom ter od blizu spoznavali delovanje laserskega merilnika hitrosti. Med prireditvijo so se lahko udeleženci preizkusili še v spretnostni vožnji s trial motorji, ogledali pa so si lahko tudi opremo za reševanje.

Na prireditvi, ki je potekala v lepem sončnem vremenu, je bilo opravljeno tudi "žegnanje" motorjev. Organizatorji so bili z udeležbo zadovoljni, saj se je zbralo okoli 300 motoristov.

DSC01089

Letošnja prireditev, ki je podobno kot lansko leto potekala ob sodelovanju številnih soorganizatorjev, je pokazala, da je pomembno sodelovanje in združevanje vseh institucij, ki se kakor koli ukvarjajo s preventivo. Člani različnih moto klubov z območja Koroške so z obiskom pokazali pripravljenost pri sodelovanju na tovrstnih prireditvah, katerih osnovni namen je osveščanje voznikov motornih koles. Policisti pa so tudi tokrat pokazali, da njihovo delo ni le represivno, temveč da je preventivno delovanje ena temeljnih policijskih nalog, s katerimi si policija prizadeva zagotoviti večjo prometno varnost in preprečiti najhujše prometne nesreče.

Prireditev so organizirali Društvo motoristov Relax, Postaja prometne policije Celje, Policijska postaja Dravograd, Šola vožnje Relax, policijsko motoristično društvo Blue Knights Slovenija I, Svet za  preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ravne na Koroškem in Dravograd, Reševalne službe Ravne na Kroškem ter Center varne vožnje Vransko.