Sorodne objave

 

Ena izmed temeljnih nalog policije je skrb za varnost vseh udeležencev v cestnem prometu. Ker so vozniki enoslednih vozil ena izmed najbolj izpostavljenih kategorij udeležencev v cestnem prometu, prav tako pa se vsako leto povečuje število novo registriranih vozil, so policisti Policijske postaje Šentjur pri Celju že v začetku aprila začeli s preventivnimi aktivnostmi.

DSCN0471

Policiste so obiskali tudi malčki, ki so imeli veliiiko radovednih vprašanj.


S preventivno akcijo Varno na motor in nazaj domov smo se odzvali povabilu šentjurskega društva Old timer klub, ki je organiziralo Šentjurjevo 2013. Na tej  prireditvi smo letos sodelovali že šesto leto zapored. Pred železniško postajo v Šentjurju so policist Postaje prometne policije Celje in učitelja prometne vzgoje iz šentjurskega šolskega centra predstavili pomen skrbi za varno udeležbo v cestnem prometu. Odziv je bil več kot odličen, saj se je tudi letos prireditve udeležilo več kot 1.500 obiskovalcev, ki so prišli od vsepovsod. Na razstavnem prostoru pa se je zvrstilo okoli 120 starodobnikov.

Zaradi nihanj prometne varnosti smo policisti mnenja, da je treba voznike in ostale udeležence v cestnem prometu vseskozi seznanjati in jih opozarjati na dolžna ravnanja. S tokratno preventivno akcijo smo voznikom enoslednih vozil in tudi drugim prometnim udeležencem želeli sporočiti, da v cestnem prometu niso sami, zato moramo skupaj narediti vse, da bo manj tragedij na slovenskih cestah.

DSCN0476

 Mobilna policijska pisarna je bila zanimiva za mnoge obiskovalce.


Obiskovalcem smo predstavili tudi t. i. mobilno policijsko postajo. Gre za posebno vozilo, ki policistom olajšuje delo v lokalni skupnosti, saj je vozilo opremljeno za vse vrste dela, ki ga policisti običajno opravljajo na policijski postaji in na terenu. Nad vozilom so bili obiskovalci navdušeni, pri tem pa se jim je porajala cela vrsta vprašanj, na katere sta policista odgovarjala. Obiskovalci so o mobilni policijski postaji izpolnili 37 anket, policisti pa smo jim razdelili tudi nekaj preventivnega materiala, zloženk s preventivnimi nasveti in kresničke.

Celjski policist motorist je obiskovalce seznanjal z nasveti varne vožnje in jih opozarjal na najpogostejše napake motoristov. Odgovoril je na mnogo vprašanj. Tudi najmlajši so si lahko od blizu pogledali policijsko motorno kolo in ga celo "preizkusili".

Obiskovalci so na stojnici policistov Policijske postaje Šentjur izpolnjevali anketo o varnosti voznikov enoslednih vozil. Kar 37 % anketiranih moških je kot najpogostejši vzrok za prometne nesreče z udeležbo enoslednih vozil navedlo preveliko hitrost. Ženske pa so kot glavni vzrok za prometne nesreče navajale predvsem vožnjo pod vplivom alkohola.

Namen preventivne prireditve je bil ne le opozoriti na pomen varnosti, temveč tudi pozvati tiste starejše in bolj izkušene voznike, da svoje vozniško znanje in bonton prenesejo na mlajše voznike motornih koles. Izkušnje uslužbencev različnih služb pa so bile koristne tudi za to, da so udeleženci spoznali, kako pomembno se je v prometu obnašati odgovorno in da so prizadevanja pristojnih služb za boljšo varnost v cestnem prometu usmerjena v dobrobit ljudi, čeprav morda marsikomu niso po godu. Nenazadnje si vsi skupaj želimo, da bi bilo prometnih nesreč čim manj, s tem pa tudi manj tragedij, ki lahko posameznike in družine zaznamujejo za celo življenje.