Sorodne objave

 

Policisti Policijske postaje Šentjur so 27. novembra 2009 med 17. in 22. uro izvedli preventivno akcijo Peš po levi, lučka v desni. Pri aktivnostih so jim pomagali tudi predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Šentjur in delavci Zveze šoferjev in avtomehanikov (ZŠAM) Celje.

Policisti Policijske postaje Šentjur že nekaj let namenjajo posebno skrb pešcem, ki so ena najbolj ogroženih skupin v cestnem prometu, saj nimajo oklepa, ki bi jih varoval pred morebitnimi poškodbami zaradi posledic prometnih nesreč. Da je bila takšna preventivna aktivnost nujno potrebna, sta nas opomnili dve hujši prometni nesreči, ki sta se zgodili lani. Takrat sta bila dva pešca na naših cestah hudo telesno poškodovana, v obeh primerih pa je do nesreče prišlo zaradi slabe vidljivost.

Namen preventivne akcije je bil opozoriti pešce na nevarnost, ki jim grozi, če ne uporabljajo ustreznih sredstev. Pri tem smo policisti vsakemu pešcu vročili zloženko, prav tako pa smo jim podarili tudi odsevni trak.

Preventivna akcija je bila namenjena starejšim, saj v policiji ugotavljamo, da je večina nesreč, ki jih povzročijo starejši občani, posledica slabših psihofizičnih sposobnosti (ožanje vidnega polja, težave s kratkotrajnim spominom, slabše ocenjevanje hitrosti in oddaljenosti vozil), predvsem pa uporabe oblačil neustrezne barve, neuporabe odsevnih izdelkov ter hoje po napačni strani ceste.

IMG 1498

Zato naj za pešce velja naš slogan, in sicer "peš po levi", da bomo videli prihajajoče vozilo in se mu pravočasno izognili, ter "lučka v desni", da nas bodo tudi vozniki pravočasno opazili.

Ker je za dobro vidnost pešcev potrebna tudi tehnična izpravnost motornih vozil, je delavec ZŠAM na cesti opravljal meritve nastavitev luči na vozilih, ki smo jih policisti ustavili, prav tako pa smo preveril tudi ostalo tehnično izpravnost vozil, predvsem svetilnih teles.

IMG 1501

Ker je tistega dne deževalo, je bilo pešcev malo, vsem pa smo izročili odsevne trakove in zloženke, 30 odsevnih trakov pa smo izročili starejšim občanom v Domu starejših Šentjur, da bodo v cestnem prometu primerno opremljeni in vidni.

IMG 1504

V nadzoru smo ustavili in kontrolirali 51 vozil, ugotovili smo 7 kršitev cestnoprometnih predpisov, za katere smo izrekli dve globi in podali dva obdolžilna predloga zaradi vožnje pod vplivom alkohola in vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Tri voznike pa smo opozorili zaradi slabe nastavitve ali nedelovanja luči.

Vozniki so bili nad delnim tehničnim pregledom na cesti in opozarjanjem na nedelujoče luči navdušeni, saj bi delovanje luči moral preveriti vsak voznik sam, preden se usede v vozilo. Razložili smo jim, da s pravilnimi nastavitvami prednjih žarometov in njihovim brezhibnim delovanjem zagotavljajo varnost tudi pešcem, saj jih tako pravočasno opazijo.

Prav tako ugotavljamo, da pešci premalo pozornosti posvečajo pravilni uporabi kresničke, saj jo pogosto nosijo privezano na torbe, pasove hlač, jo držijo v roki, ki jo imajo v žepu, zaradi česar se kresnička ne vidi dovolj. Kresnička mora prosto viseti ob telesu, tako da se premika. Veseli smo bili redkih pešcev, ki so kresničko pričeli vrteti, ko se jim je bližalo vozilo. Tako so poskrbeli za svojo vidnost in  varnost v cestnem prometu.