Sorodne objave

 

Predstavniki gibanja Še vedno vozim ­- vendar ne hodim, ki z osebnimi zgodami poškodovancev v prometnih nesrečah na srednjih šolah osveščajo mlade, da tudi sekunda nepremišljenosti lahko povzroči nepopravljive posledice, so prevzeli pobudo in ponovno obudili Celjsko interdisciplinarno akcijsko skupino za varnost v cestnem prometu (CIASVCP).

Skupina je že v preteklih letih izvedla številne odmevne preventivne akcije. Vsi ključni partnerji CIASVCP, katere člani so predstavniki Policijske uprave Celje, Društva paraplegikov JZ Štajerske in Zavoda Vozim, Združenja šoferjev in avtomehanikov - ZŠAM Celje, Splošne bolnišnice Celje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Celje, Šolskega centra Celje, Psihiatrične bolnišnice Vojnik ter Sveta za preventivo in vzgojo Mestne občine Celje, so se 29. avgusta podali v transfuzijski center celjske splošne bolnišnice.

vrsta

V centru so darovali kri v sklopu akcije Darujem kri za poškodovane v prometnih nesrečah in vse ostale, ki kri potrebujejo. Akcija vzpodbuja tiste, ki se poklicno ukvarjajo s prometno varnostjo in problematiko alkohola v cestnem prometu, da darujejo kri za udeležence prometnih nesreč, a tudi za druge bolnike in ponesrečence, ki jo nujno potrebujejo

David Razboršek, vodja gibanja Še vedno vozim - vendar ne hodim, ki je poskrbelo, da je zgodbe poškodovancev v prometnih nesrečah slišalo že več kot 45.000 mladih, je poudaril, da je za vse, ki delamo na področju prometni varnosti, pomembno, da se nenehno sprašujemo, kaj lahko naredimo drugače in bolje, da bomo vsi bolj varni na cestah. "Zato stremimo k povezovanju in ponovnemu vzpostavljanju lokalnih preventivnih skupin."

DavidRazborsek

Edi Baumkirher s Policijske uprave Celje: "Tokratna aktivnost naj opozarja na nesprejemljivost prometnih nesreč, še posebej sedaj, ko se ponovno odpirajo šolska vrata in je potrebno šolarjem zagotoviti varno pot, ter potrebo po nesebičnem, anonimnem in brezplačnem darovanju krvi. Na območju PU Celje je do konca julija 2016 umrlo 11 oseb (lani 12), 95 se je hudo telesno poškodovalo (lani 118). Le alkohol je bil med vozniki pogosteje prisoten kot leto prej, saj delež alkoholiziranih voznikov med vsemi povzročitelji prometnih nesreč znaša kar 12% (lani 9,4%). Samo z nenehnim opozarjanjem na problem deviantnega obnašanja v prometu in na hude posledice, ki jih povzroča zloraba alkohola, lahko te številke še zmanjšamo."

EdiBaumkirher

Predstojnica celjskega transfuzijskega centra Janja Pajk in njeni sodelavci so prizadevanja predstavnikov CIASVCP pozdravili podprli. "Danes so se rednim darovalcem krvi pridružili še tisti, ki so prišli s prav posebnim namenom, darovati kri za poškodovance v prometnih nesrečah. S svojim prispevkom pripomorejo, da v slovenskih bolnišnicah zadostimo potrebam krvi za naše bolnike", je poudarila predstojnica centra.

Predstavniki CIASVCP

Cikel krvodajalskih akcij se bo še nadaljeval, in sicer vsak ponedeljek v septembru in oktobru, med 7.30 in 10.30.