Sorodne objave

 

V celjski interdisciplinarni akcijski skupini za varnost cestnega prometa (CIASVCP) smo se v dneh okoli martinovega odločili za dodatne preventivne aktivnosti. Pripravili smo plakate s preventivnimi nasveti in podatki o tragičnih posledicah prometnih nesreč, ki jim je botroval alkohol, in jih s prošnjo za sodelovanje poslali več kot 650 gostincem na Celjskem.

To obdobje in še ves naslednji mesec, t. i. veseli december, je namreč glede problematike alkohola v cestnem prometu najbolj kritičen. Cilj naših aktivnosti je zato predvsem zmanjšati število najhujših prometnih nesreč zaradi alkohola, saj alkoholizirani vozniki na Celjskem povzročijo več kot polovico prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami.

plakat

S plakati želimo gostince in njihove goste še bolj neposredno nagovoriti, sa je prometna varnost v tem času v največji meri odvisna ravno od njih. Želimo si, da se tragične prometne nesreče, kakršne so se zgodile lani, letos ne bi več ponovile.

 

Gostince smo prosili, naj v javnih prostorih gostinskega objekta na vidnem mestu izobesijo plakat ter upoštevajo njegovo vsebino in svetujejo oz. pomagajo svojim gostom.

Tako bodo pokazali, da jim za varnost svojih gostov ni vseeno. Upoštevajo naj Zakon o omejevanju porabe alkohola, zlasti glede prepovedi točenja alkohola mladoletnim osebam, vinjenim osebam, glede točenja žganih pijač do 10. ure, obratovalnega časa idr. Goste naj opozorijo, da alkohol ne sodi v cestni promet, na plakat pa naj napišejo telefonsko številko lokalnih taksi služb in obiskovalcem omogočijo uporabo telefona za klic. V svoje prostore naj namestijo tudi alkoteste, s katerimi lahko gostje preverijo stopnjo alkohola. Poleg predlaganih aktivnosti pa lahko gostinci preventivna sporočila svojim gostom posredujejo tudi tako, da jih natisnejo na prtičke, podstavke za kozarce ipd.

logo ciasvcp

Poleg predstavnikov Policijske uprave Celje v celjski interdisciplinarni akcijski skupini za varnost v cestnem prometu (CIASVCP) delujejo še predstavniki Splošne bolnišnice Celje, Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske, Psihiatrične bolnišnice Vojnik, Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, Šolskega centra Celje ter Združenja šoferjev in avtomehanikov Celje.