Policisti Policijske postaje Šentjur smo na povabilo mladih iz Šentjurja sodelovali v preventivni akciji Ne vozi pijan. Izvedli smo jo v noči na nedeljo, 5. decembra 2010, v enem od v dobro obiskanih šentjurskih gostinskih lokalov.

P1010164

 Gostje so lahko opravili preizkus alkoholiziranosti z alkotestom. Med drugimi smo jim policisti tudi svetovali in jih seznanjali z veljavno zakonodajo. Če se je gostu kot rezultat alkotesta izpisala še dovoljena količina alkohola v organizma, so mu organizatorji akcije izročili simbolično nagrado.

P1010169

Gostje v lokalu so lahko tako na lastni koži spoznali, koliko so "napihali" glede na popito pijačo. Ker je šlo za preventivno akcijo, tudi ni bilo strahu, da bi morali odgovarjati za morebitno kršitev.

P1010165

Akcija je bila med množico obiskovalcev pozitivno sprejeta in je z velikim zanimanjem mladih presegla vsa pričakovanja.

 

Problematika psihofizičnega stanja voznikov kot sekundarnega vzroka prometnih nesreč je na območju Policijske uprave Celje v letu 2010 (za obdobje do 27. novembra) še vedno problematična, čeprav se je stanje v primerjavi z lanskim letom nekoliko izboljšalo. Alkoholizirani povzročitelji prometnih nesreč so letos povzročili 9,56 odstotka (lani 12,53 odstotka nesreč), od tega 7 smrtnih prometnih nesreč (lani 11). 

P1010177

Ker je december mesec, ko se zaradi prireditev v različnih ustanovah in podjetjih ter drugih zabav zelo pogosto uživa alkoholne pijače, ti vozniki pa nato v takšnem stanju vozijo in povzročajo tragedije na cestah, je dolžnost policije, da poskuša alkoholizirane voznike izslediti in nato odstraniti s ceste.