Sorodne objave

 

Policisti Policijske postaje Šentjur smo 23. februarja 2011 izvedli preventivno akcijo Peš po levi, lučka v desni. Pri aktivnostih so nam pomagali tudi delavci Zveze šoferjev in avtomehanikov (ZŠAM) Celje.

Policisti Policijske postaje Šentjur že nekaj let namenjamo posebno skrb pešcem v cestnem prometu, ki so ena najbolj ogroženih skupin v cestnem prometu. Pešci namreč nimajo oklepa, ki bi jih varoval pred morebitnimi poškodbami zaradi posledic prometnih nesreč.

Namen preventivne akcije je bil ponovno opozoriti pešce na nevarnost, ki jim grozi, če ne uporabljajo ustreznih sredstev.

Zato naj za pešce velja naše opozorilo, tj. peš po levi, da bomo videli prihajajoče vozilo in se mu pravočasno izognili, ter lučka v desni, da nas bodo tudi vozniki pravočasno opazili.

V nadzoru smo srečali sedem pešcev in vsi so uporabljali odsevna telesa. Izročili smo jim zloženko in jim v pogovoru pojasnili pravilno uporabo kresničke, ki mora prosto viseti ob telesu, tako da se premika. Opazili pa smo tudi nekatere pešce, ki so kresničko pričeli vrteti, ko se jim je bližalo vozilo. S tem so resnično poskrbeli za svojo varnost in vidnost.

IMG 2452zmIMG 2453zm

Zavedamo se, da je za dobro vidnost pešcev potrebna tudi tehnična brezhibnost motornih vozil. Zato je delavec ZŠAM-a na cesti opravljal meritve nastavitev luči na vozilih, ki smo jih ustavili. Prav tako smo preverili preostalo, kar zadeva tehnične brezhibnosti vozil, predvsem svetilna telesa.

V nadzoru smo ustavili in kontrolirali 40 vozil in pri tem ugotovili šest kršitev cestnoprometnih predpisov. Voznikom smo zaradi slabe nastavitve ali nedelovanja luči izrekli opozorila.

Vozniki so bili zelo navdušeni nad delnim tehničnim pregledom na cesti in nad opozarjanjem na nedelujoče luči. Te bi moral vsak voznik sam preveriti, preden se usede v vozilo.  

Na žalost naše ugotovitve ostajajo iste že več let zaporedoma. Ugotavljamo, da predvsem vozniki avtomobilov ne poznajo razlogov tehnične brezhibnosti vozil, predvsem žarometov, uporabe zimske opreme, čiščenja vetrobranskih stekel pozimi. Pri nadzoru smo jim tako razložili, da s pravilnimi nastavitvami prednjih žarometov in njihovim brezhibnim delovanjem zagotavljajo varnost tudi pešcem, saj jih tako pravočasno obsvetijo in zaznajo. Enako je tudi s čiščenjem steklenih površin pozimi.