Sorodne objave

 

Na območju policijskih uprav Koper in Nova Gorica v letu 2020 beležimo več prijav oškodovancev, ki so, preko različnih platform za finančno trgovanje, vlagali svoja denarna sredstva, zatem pa so bili zaradi tega oškodovani za večje vsote denarja. Zato opozarjamo, bodite previdni!

Od konca aprila do danes sta koprska in novogoriška uprava skupaj prejeli šest podobnih prijav, pri katerih so bili prijavitelji oškodovani za od 17.000 do 98.000 evrov. Prijave obravnavamo kot kazniva dejanja goljufije po 211. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).GettyImages 80993352 ImageSource zrtev tatvine

Platforme oz. spletne strani, na katerih so oškodovanci trgovali, in finančni instrumenti, s katerimi so trgovali, so bili različni. Skupna značilnost vsem naznanjenim goljufijam pa je obljuba hitrega zaslužka. Oškodovanci so v večini primerov prišli v kontakt s t. i. agenti preko interneta. Agenti oz. zastopniki družb, za katere oškodovani vlagatelji sploh niso vedeli, kdo dejansko so, so se predstavljali kot borzni posredniki, ki že vrsto let delujejo na področju investicijskih vlaganj in pri tem sodelujejo s svetovno priznanimi borznimi hišami. Na ta način so pridobili zaupanje vlagateljev - kasnejših oškodovancev, da so jim nakazovali sredstva za investicijska vlaganja. Denar so nakazovali večinoma na tuje bančne račune, s teh bančnih računov pa so storilci z nadaljnjimi bančnimi transakcijami preko različnih tujih bančnih računov, poskušali denarju zakriti izvor oz. zakriti sled pridobljenemu premoženju.

Ugotovljeno je bilo, da so platforme oziroma spletne strani, na katerih so prijavitelji trgovali, zelo dobro izdelane. Gibanje vrednosti delnic, indeksov, kriptovalut, obveznic ter surovin je na teh platformah resnično takšno, da daje oškodovancem občutek resničnega vlaganja in trgovanja. V večini primerov oškodovanci prepoznajo goljufijo, ko želijo vloženi denar v celoti dvigniti iz trgovalnih platform.

Opozarjamo, naj bodo občani pri investicijskem vlaganju previdni in naj ne nasedajo obljubam o visokih zaslužkih.

Povezane vsebine

Obljube o lahkem zaslužku vas lahko veliko stanejo: vse več goljufij, povezanih z lažnimi investicijskimi vlaganji

Sedem vrst spletnih finančnih prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedejo