Sorodne objave

 

Koprski kriminalisti so sodelovali pri razkritju obsežne kriminalne združbe, ki je odpadke najprej skladiščila v Italiji in jih nato v večjih količinah pošiljala v Slovenijo, kjer jih je nezakonito odlagala v naravo. Odpadke je ta združba odlagala tudi na lokacijah na Hrvaškem in Madžarskem.

20220929 130656 izjava skp pukp

Rezultate preiskave je danes, 29. septembra 2022, v Kopru podrobneje predstavil predstavnik Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper, Andrej Rupnik.

Operacijo Tower Trash vodila italijanska policija

Italijansko poveljstvo karabinjerjev za varstvo okolja je minuli teden, v četrtek, 22. septembra 2022, v sodelovanju z Europolom in slovensko policijo izvajalo zaključno akcijo obsežne preiskave nezakonitega odlaganja in pošiljanja odpadkov v Slovenijo ter na Hrvaško in Madžarsko. Operacijo je pod imenom "Tower Trash" koordiniral okrožni direktorat za boj proti mafiji pri uradu javnega tožilstva v Benetkah.

Kaznivih dejanj osumljena tudi državljana Slovenije

V zaključni akciji je bilo opravljenih 24 hišnih preiskav pri osumljencih in dvanajstih podjetjih, za katera sumijo, da so v verigi preskrbe z odpadki delovala na različne načine, od nezakonite proizvodnje do  obdelave in transporta. V nezakonite posle naj bi bila vpletena tudi dva osumljena državljana Slovenije in podjetji s sedežem v Sloveniji.

IMG 0728

Nezakonito odloženi odpadki v Divači

Odpadke predelovali in skladiščili v Italiji ter jih nato s ponarejeno dokumentacijo pošiljali v druge države

Preiskava, ki je potekala med letoma 2019 in 2020, je omogočila identifikacijo in s tem zaustavitev nezakonite dejavnosti kriminalne združbe, ki je upravljala podjetja za predelavo odpadkov ter jih skladiščila v industrijske hale v Italiji, zatem pa v večjih količinah nezakonito pošiljala v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Pri pošiljanju odpadkov so uporabljali ponarejeno dokumentacijo.

IMG 0802

Ena od več kot 70 nezakonitih pošiljk odpadkov

Kriminalna združba je pošiljala in obdelovala komunalne odpadke in posebne odpadke, sestavljene iz nerazvrščenih odpadkov, gume, plastike, ostankov usnja in nevarne embalaže. Odpadki, ki so prihajali iz različnih regij Italije, so bili skladiščeni in nato zapuščeni v industrijskih skladiščih, zaseženih med preiskavami v občinah Borgo Veneto (PD), Remanzacco (UD) in Monfalcone (GO).

Smeti odvržene tudi na Kras

Odpadke so tudi v več pošiljkah prepeljali in odvrgli v naravi na območju Divače. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije na PU Koper so v skupni preiskavi z varnostnimi organi Italije v primeru odlaganja odpadkov v Divači kazensko ovadili dve fizični osebi (državljana Italije in Slovenije) in dve pravni osebi z območja Kopra.

Nezakonito odloženih skupno 1.700 ton odpadkov

V skupni preiskavi je bilo dokazanih več kot 70 nezakonitih pošiljk odpadkov. Preiskava je omogočila tudi količinsko opredelitev, da je bilo nezakonito odloženih približno 1.700 ton odpadkov, s čimer si je združba pridobila protipravno premoženjsko korist več kot 400.000 evrov.

Čezmejno povezovanje policij ključnega pomena za uspešno preiskovanje mednarodne okoljske kriminalitete

Slovenska policija je pri preiskovanju navedenih primerov aktivno sodelovala z italijanskimi varnostnimi organi. Dobro medsebojno sodelovanje med policijami je ključni element za izvedbo uspešnih preiskav ekološke kriminalitete, ki jih izvršujejo kriminalne skupin in delujejo na ozemlju več držav.