Tudi na morju bodite pozorni na vremenske razmere, saj se te izjemo hitro spreminjajo. Prejšnji teden, in sicer 26. julija 2023, so policisti Postaje pomorske policije Koper kar dvakrat reševali osebe na morju prav zaradi nenadnega poslabšanja vremena.

Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Koper je bil 26. julija 2023 okoli 17.00 obveščen, da se ob obali Izole nahaja barka, ki jo zaradi slabih vremenskih razmer morski tok odnaša proti skalovju. Na kraj je s policijskim plovilom P-16 odplula posadka Postaje pomorske policije Koper. Policisti so kljub močno razburkanem morju pripluli do barke, na kateri je bilo ob poveljniku še 25 ljudi. Plovilo so na kraju s pomočjo tretje barke z vrvmi pridržali. Po nekolikšnem izboljšanju razmer na morju je barka, ki je prišla v pomoč, lahko sama z vrvmi pridržala plovilo s potniki. Na kraju je bila s plovilom tudi posadka Uprave RS za pomorstvo. Poveljnik plovila, ki ga je odnašalo, je pojasnil, da je imel tehnične težave s pogonom, ki pa so jih odpravili, zato je v nadaljevanju lahko samostojno odplul na privez v Izolo. Med reševanjem se nihče ni poškodoval, potniki so se v Izoli lahko izkrcali.

resevanje3 26.7.23

Istega dne so malo pred polnočjo z Uprave RS za pomorstvo obvestili Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Koper, da se približno 3,2 morske milje od obale Izole potaplja sedemmetrsko plovilo, na katerem so tri osebe (eden izmed njih je otrok). Na kraj je s policijskim plovilom P-16 odplula posadka Postaje pomorske policije Koper. Policisti so v močno razburkanem morju pripluli do plovila in ugotovili, da je plovilo zalivala voda, vendar je posadka nepoškodovana, ter da imajo okvaro pogona. Policisti so z vrvmi izvedli reševanje, tako da so okvarjeno plovilo s tričlansko italijansko posadko povlekli proti Izoli. Po skoraj 1,5-urni vleki je bila posadka nepoškodovana in varno na privezu.