Sorodne objave

 

Nekaj sončnih dni je dovolj, da je na cestah ponovno več motoristov in kolesarjev, zlasti na Obali, kjer so v tem času prav spomladanske temperature. Ker se torej na Primorskem počasi začenja motoristična sezona, so tamkajšnji policisti že začeli z bolj poostrenimi nadzori, predvsem na najpogostejših motorističnih trasah.

Koprska policista sta tako včeraj, 14. februarja 2017, na regionalni cesti med Dekani in Kozino izvedla nadzor nad vozniki motornih koles in na Kastelcu ustavila agresivnega voznika Honde CBR 600 F in mu  odredila preizkus alkoholiziranosti. Alkotest je pokazal prisotnost 0,42 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Policista sta motoristu odvzela vozniško dovoljenje, mu prepovedala nadaljnjo vožnjo in mu izdala plačilni nalog. Za tak prekršek je predpisana globa v višini 600 evrov in 8 kazenskih točk.

Pogosto se vozniki čez vikend in v prostem času prelevijo v motoriste. Tuje raziskave ugotavljajo, da se motiv za vožnjo pri motoristih pogosto zelo razlikuje od motiva voznikov osebnih avtomobilov: preživljanje prostega časa, druženje, turistični ogledi, tudi preizkušanje lastnih sposobnosti in užitek v tveganju. Zato so motoristi bolj ogroženi in spadajo med ranljivejše skupine prometnih udeležencev. Ob tem je treba izpostaviti, da so zaradi značilnosti motorja veliko slabše vidni in opazni, pogosto vozijo prehitro ali pa jih drugi vozniki spregledajo ali jim odvzamejo prednost.

Vožnja motorja je nevarna, saj je po statističnih podatkih verjetnost za smrtno prometno nesrečo pri vožnji z motornim kolesom 50-krat večja kot pri vožnji z osebnim avtomobilom!


Motoristi se morajo zavedati, da spomladi še nimajo takšne kondicije kot ob koncu motoristične sezone. Tudi razmere na cesti še zdaleč niso idealne. Seveda je za "ogrevanje" najbolj primerna vadba vožnje z motornim kolesom na primernem poligonu, nato pa se podamo v promet, kjer je najbolje začeti s kratkimi relacijami in kasneje te relacije po težavnosti in dolžini stopnjevati. Voznikom motoristom priporočamo, naj se večkrat udeležijo dodatnega usposabljanja in kondicijskih voženj ter naj se dodatno poučijo o največjih pasteh za motoristem, kot so: "polaganje" ovinkov, prehitra vožnja, izsiljevanje prednosti, nečisto cestišče, mokro in vlažno cestišče ... Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, se morate nanjo ustrezno pripraviti.

Prav tako kot za vse ostale kategorije velja seveda tudi za vožnjo motornega kolesa prepoved vožnje pod vplivom alkohola ter ostalih prepovedanih substanc.

Zaradi hudih posledic prometnih nesreč z motorji bodo policisti na območju Policijske uprave Koper odslej vsakodnevno poostreno nadzirali vse ključne točke.


Nasveti za večjo varnost motoristov