Sorodne objave

 

Preventivno akcijo Zapelji me varno smo policisti Policijske uprave Koper v sodelovanju z rally voznikom Andrejem Jerebom, Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, zavodom Varna pot, društvom Vozim, vendar ne hodim, zavarovalnico Generali in Avto-moto zvezo Slovenije pripravili že tretje leto zapored. Na ta način smo želeli prispevati k izboljšanju vozniške kulture v Sloveniji.

Koper

Med akcijo smo prometni policisti odgovarjali na številna vprašanja obiskovalcev. Mnoge je zanimalo, kako delujejo merilniki hitrosti, alkotest, uporaba stingerja in druga oprema, ki jo uporabljamo policisti pri svojem delu.

 

Obiskovalci so se lahko preizkusili v vožnji avtomobila ali motorja, na posebnem poligonu smo jim pokazali vožnjo s terenskimi vozili, svoje sposobnosti so lahko preizkusili tudi na elektronskih simulatorjih. S pomočjo posebnih očal so lahko spoznali, kako močno alkoholiziranost vpliva na obvladovanje vozila, poseben, njim prilagojen poligon pa smo pripravili tudi za otroke.

Pod vodstvom strokovnjakov so se lahko obiskovalci poučili o pravilni tehniki sedenja v avtomobilu in pripenjanja varnostnega pasu. Vse, ki so želeli osvežiti svoje znanje pravil, ki veljajo v krožiščih in na enosmernih cestah, pa so inštruktorji avtošol odpeljali na informativno vožnjo po središču Kopra.

Preizkus spretnostne vožnje z avtomobilom ali motorjem je bil osrednji del prireditve. Na poligonu so organizatorji s specifično postavitvijo ovir poskušali doseči razmere, ki simulirajo zdrs avtomobila na ledu ali izgubo nadzora nad vozilom. "Dokler na Obali ne bo poligona, bo vsaka taka akcija dobrodošla. Tokrat je bilo zanimanja za preizkus na poligonu med obiskovalci veliko, tako kot začudenja nad tem, kaj je mogoče preizkusiti in česa se je mogoče naučiti ob takšni vaji," je dejal rally voznik Andrej Jereb, ki se že dolgo zavzema za stalno postavitev poligona na Obali.

Tudi policisti smo zadovoljni, tako z obiskom kot predstavljenimi vsebinami. Veseli smo bili tudi povratnih informacij, ki smo jih dobili od obiskovalcev, saj so z zanimanjem prisluhnili našim nasvetom.