Sorodne objave

 

Kriminalisti so v sredo, 4. marca, k preiskovalni sodnici kranjskega sodišča privedli dva državljana Gruzije, ki sta utemeljeno osumljena več vlomov v stanovanja z nastavljanjem neopaznih nitk na območju Škofje Loke. Osumljenca sta bila ta ponedeljek popoldan prijeta na območju Policijske uprave Maribor, prepoznali pa so ju štajerski policisti. Obema so odvzeli prostost in ju v nadaljnji postopek izročili gorenjskim policistom. Policisti so osumljencema zasegli tudi več predmetov - preverite, ali so med njimi tudi vaši.

V prvi fazi preiskave oba osumljenca povezali s štirimi vlomi na območju Škofje Loke

V prvi zelo zahtevni fazi preiskave, ki so jo kriminalisti v skladu s predpisi o kazenskem postopku morali opraviti v roku 48 ur od prijetja osumljencev, so oba povezali s štirimi vlomi v stanovanja blokov. Ti so bili na območju Škofje Loke izvršeni minuli vikend med 28. februarjem in 2. marcem. Vsakič sta osumljenca skupaj s še enim neznanim storilcem pred vhodna vrata nastavljala neopazne nitke, s katerimi sta preverjala, ali so lastniki doma. Za ta kazniva dejanja so kriminalisti oba osumljenca že kazensko ovadili in ju v sredo privedli k preiskovalni sodnici, ki je zanju odredila pripor, je povedal Sašo Eniko, komandir Policijske postaje Škofja Loka.

Kriminalisti na kraju našli sledi nitk in nasilnega vstopa

Kriminalisti so na vseh krajih vlomov našli sledi nitk in nasilnega vstopanja v stanovanja. Vanje je bilo vlomljeno z odklepanjem vrat s specialnim orodjem ter vrtanjem in lomljenjem ključavnic. V vseh primerih gre za nasilno vstopanje v stanovanja oškodovancev. Iz stanovanj je bil odtujen denar, zlatnina, nakit, kar so tudi predmeti, ki so jih policisti zasegli ob prijetju osumljencev.

Nitke, s katerima sta preverjala prisotnost lastnikov, nastavljala ponoči

Glede na zbrana obvestila so storilci nitke nastavljali ponoči, ko so lahko neopazno delovali. S tako taktiko so potem več dni preverjali prisotnost lastnikov na domu. Če je bila nitka pretrgana, je to pomenilo, da je vrata nekdo odprl. V kolikor pa sta podboj in vrata ostala povezana z nitko, je bil to za storilce podatek, da doma ni nikogar in so to okoliščino lahko izkoristili za vlom v stanovanje. Gre za taktiko storilcev, s katero so spremljali odpiranje vrat, je njihov način delovanja razložil Eniko.

Eniko je pojasnil še, da so nastavljanje nitke ugotovili v petih večstanovanjskih objektih z več kot 250 stanovanji. Gre torej za več kot 250 potencialnih tarč.

V drugi fazi preiskave osumljenca povezali še z drugimi vlomi po Sloveniji in v tujini

"Najdene sledi na kraju so kriminalisti že povezali z večjim številom vlomov tudi v drugih krajih po Sloveniji in nekaterimi v tujini. V tem delu gre za drugo fazo preiskave, s katero se najdene in zavarovane sledi primerja s sledmi iz drugih obravnavanih vlomom," razlaga Primož Donoša iz Policijske uprave Kranj. Nadaljnja kriminalistična preiskava bo torej usmerjena predvsem v povezovanje prijetih osumljencev še z ostalimi kaznivimi dejanji na območju Slovenije kakor tudi iskanje morebitnih povezav z izvrševanjem kaznivih dejanj na območjih drugih držav članic EU.

V tej fazi bo policija iskala tudi lastnike zaseženih predmetov iz vlomov. Nekatere so že vrnili lastnikom, za več kosov nakita pa se oškodovance še ugotavlja. Po zaključeni preiskavi bo policija z ugotovitvami obveščala pristojno državno tožilstvo.

Preiskave tovrstnih primerov so zahtevne

Tovrstne preiskave zahtevajo veliko truda in aktivnosti policije, rezultat pa je običajno odvisen od zbranih obvestil in zavarovanih sledi na kraju. "Zato je pomembno, da lastniki v primeru vloma ne prijemajo, ne čistijo in ne premikajo ničesar in da čim prej pokličejo na interventno številko 113 ali na območno policijsko in prijavijo kaznivo dejanje. Več kot bo sledi na kraju, večja je možnost, da bodo storilci odkriti," poudarja Donoša.

Če med zaseženimi predmeti prepoznate svoje, pokličite na Policijsko postajo Škofja Loka

Policisti so osumljencema zasegli tudi več predmetov. Zasežene predmete objavljamo v spodnji galeriji. Če jih lastniki prepoznajo kot svoje, naj pokličejo na Policijsko postajo Škofja Loka na telefon (04) 502 37 00 in se dogovorijo za ogled. S sabo naj prinesejo dokazila o lastništvu, recimo račun, fotografijo predmeta in podobno. Ogled bo možen samo osebno z obiskom na policijski postaji na naslovu Kidričeva cesta 100, 4220 Škofja Loka in po predhodni najavi.

Prijeta Gruzijca sta verjetno del širše kriminalne združbe

"Prijeta državljana Gruzije sta najverjetneje člana širše organizirane združbe, ki izvršuje premoženjska kazniva dejanja na območju celotne Evropske unije. Lahko rečemo, da gre najverjetneje za manjšo lovko v celotni strukturi združbe," pojasnjuje Benjamin Franca iz Uprave kriminalistične policije. V zadnjem mesecu je to že druga skupina storilcev državljanov Gruzije, ki jih je policija uspešno prijela.

Tako so celjski policisti in kriminalisti 25. februarja letos v Celju prijeli državljana Gruzije in mu zasegli vlomilsko orodje. Odredili so mu pridržanje in z zbiranjem obvestil ugotovili, da je tik pred tem izvršil vlom v stanovanje v Celju. V povezavi s sumom vlomov so v večernih urah prijeli še dva druga državljana Gruzije. Vsi trije so bili privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je za enega odredil pripor. Ta skupina je bila na območju Policijske uprave Celje aktivna že avgusta 2019, ko so izvršili dva vloma.

"Policija konstantno zaznava prisotnost t. i. mobilnih kriminalnih skupin, ki izvršujejo premoženjska kazniva dejanja," razlaga Benjamin Franca. Določen del vlomov gre pripisati prav skupinam iz tujine, ki so zelo dobro organizirane. Člani kriminalnih skupin, ki prihajajo predvsem iz vzhodnoevropskih držav in srednjega Balkana, na območju Slovenije izvršujejo predvsem premoženjska kazniva dejanja, kot so tatvine, vlomi, drzne tatvine na avtocestah, ter napade na bankomate.

Ciljne države njihovega delovanja so zahodne in severne države Evrope, med katere spada tudi Slovenija, kjer je življenjski standard višji. Kriminalne skupine na določenem območju v čim krajšem času izvršijo večje število kaznivih dejanj in takoj zatem zapustijo državo. Izvrševanje dejanj nadaljujejo v drugi državi in tako naprej.

"Tujci pogosto uporabljajo v tujini najeta vozila predvsem z namenom zakritja države izvora in tudi zaradi težje izsledljivosti. Prav tako vozila pogosto menjujejo," še dodaja Benjamin Franca.

Število vlomov v Sloveniji v rahlem vpadu

Število vlomov je v zadnjih treh letih v rahlem vpadu in sledi splošnemu trendu padanja števila vseh kaznivih dejanj. Za vlome so na mesečni ravni najbolj aktualni meseci, ko se hitro znoči ter pozno popoldanske, večerne in nočne ure.

Kako ravnati v primeru vloma

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več. Pomembnejša naj bo vaša lastna varnost! Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca, če si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: videz storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal, itd.

Informirajte se in izvajajte samozaščitne ukrepe

Za vlome so v tem obdobju še vedno aktualne večerne in nočne ure, ko je tema in manjša možnost, da bodo storilci opaženi. Najbolj na udaru so stanovanjske hiše v strnjenih naseljih in na obrobju mest ter stanovanja v višjih nadstropjih. Storilci v objekte vlamljajo skozi okna in vrata, iščejo pa predvsem zlatnino in denar. Zato odsvetujemo, da bi ljudje doma hranili večjo količino gotovine in zlatnine. Za varnost nepremičnine v določeni meri lahko poskrbijo sami, s samozaščitnimi ukrepi, torej zapiranje, zaklepanje vrat, oken, pospravljanje, prazen nabiralnik, dogovor s sosedi za kontrolo v času odsotnosti prižgan televizor, luč in podobno. Najbolj učinkovita pa je kombinacija teh in mehanskih ukrepov, recimo alarmnih naprav, senzorskih luči, časovnih stikal.