Sorodne objave

 

Številni evropski državljani so že bili žrtve vlomov. Na srečo je vlome mogoče preprečiti, preventivno ukrepanje pa je veliko cenejše od morebitne škode, ki bi nastala pri vlomu. Pod okriljem Evropske mreže za preprečevanje kriminala oziroma EUCPN (angl. The European Crime Prevention Network) v sredo, 21. junija 2023, v Evropi poteka peti dogodek EU Focus Day o vlomih v stanovanjske objekte.

S preventivno kampanjo želi EUCPN, kot tudi več evropskih držav, Europol in Evropska komisija, okrepiti boj proti tem kaznivim dejanjem, in sicer s seznanjanjem državljanov, kako lahko zaščitijo svoje domove. V kratkem videu si oglejte, kaj lahko storite ...

video2

Video: Preprečimo vlome: štirje preprosti nasveti za velik učinek

Premoženjska kazniva dejanja, natančneje vlomi, prizadenejo številne evropske državljane. Na srečo je vlome mogoče preprečiti in ni nujno, da je preventivno ukrepanje drago. Raziskave jasno kažejo, da vlomilce od njihovega početja lahko učinkovito odvrnejo izboljšava oken in ključavnic na vratih, namestitev zunanjih senzorskih luči, ki se prižgejo, ko senzorji zaznajo gibanje, ali prižig notranjih luči ob točno določenem času (s pomočjo programske ure oz. časovnika). Ti ukrepi povečajo tveganje za storilca, da bo ujet, in/ali hkrati povečajo njegov trud, ki bi bil potreben za uspešen vstop v notranjost. Ti izboljšani varnostni ukrepi so se izkazali za učinkovite, saj so preprečili že veliko kaznivih dejanj in sčasoma privedli do zmanjšanja kriminala.

letak

Dopust naj bo povezan le z lepimi presenečenji (letak)

Vendar pa tisti, ki se borijo proti tem kaznivim dejanjem, ne smejo sedeti križem rok. Nasprotno! Mnogo ljudi je še vedno žrtev vlomov. Zato je 23 evropskih držav, združenih v EUCPN in EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats), združilo moči pri oblikovanju te preventivne akcije.

Bistvo letošnje preventivne akcije #StopDomesticBurglaries predstavlja video, ki občanom pojasnjuje, kateri ukrepi so najučinkovitejši za preprečevanje vlomov in zagotavljajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

plakat1

Dopust naj bo povezan le z lepimi presenečenjienji (dva posterja)

V letošnjem letu v preventivni akciji sodeluje 23 evropskih držav: Albanija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Francija, Grčija, Irska, Islandija, Madžarska, Španija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Malta, Poljska, Portugalska, Romunija in Slovenija.

eucpn EMPACT Full colour

Povezane vsebine

Varnost premoženja