Sorodne objave

 

Policisti gorske enote in reševalci so s hitrim posredovanjem in pomočjo helikopterja Letalske policijske enote, tehnično opremljen za nočno letenje, na območju med Srednjim in Visokim vrhom nad Gozd Martuljkom v soboto, 10. januarja 2009, še pravočasno našli izgubljenega planinca in mu tako rešili življenje. Opisani primer je v Sloveniji prvi primer nočnega iskanja pogrešane osebe s helikopterjem v gorah.

Potem ko so bili okoli 18. ure 10. januarja policisti Policijske uprave Kranj obveščeni, da se je na območju med Srednjim in Visokim vrhom nad Gozd Martuljkom izgubil planinec, se je v iskalno akcijo takoj vključil policist gorske enote Blaž Svetlin. Ocenil je, da je zaradi izpostavljenosti terena in nizkih temperatur življenje izgubljenega planinca resno ogroženo, zato je predlagal sodelovanje policijskega helikopterja. Vodja izmene Operativno-komunikacijskega centra PU Kranj je preko Generalne policijske uprave zaprosil za sodelovanje policijskega helikopterja za pregled terena in obenem za opazovalca iz helikopterja aktiviral še enega policista gorske enote

Posadka helikopterja z opazovalcem je s helikopterjem, opremljenim za nočno letenje in opazovanje, izgubljenega planinca zelo hitro našla. Zaradi bitke s časom in zelo nizkih temperatur je predlagala, da dva izmed reševalcev prepelje na greben, od koder jih bo mimo skalnih odstavkov in po skalnih policah usmerjala do planinca. Ob 19.45 sta bila reševalca tako že pri njem. Po temeljitem pregledu zahtevnega, večinoma neprehodnega terena je nato ekipa iz helikopterja usmerjala reševalca s kraja, kjer je bil planinec ujet, prek skalnih polic do snežnega žlebu. Po njem sta lahko reševalca skupaj s sicer nepoškodovanim, a telesno podhlajenim planincem sestopila v dolino. Po ugotovitvah zdravnika bi planinec, če ga ne bi našli, zaradi podhlajenosti zelo hitro izgubil toliko telesne temperature, da bi umrl. Tako pa je preživel, predvsem zaradi hitre in požrtvovalne akcije policistov in gorskih reševalcev.

Za uspešno izvedbo naloge se je direktor PU Kranj Jože Mencin vsem sodelujočim: posadki helikopterja Primožu Škufci, Juretu Olaju in Romanu Petku, opazovalcu Robertu Kralju in policistu gorske enote Blažu Svetlinu zahvalil za požrtvovalno delo in primer dobre prakse, pri katerem so združili znanje in uporabo razpoložljive tehnike.

Nočno letenje je zelo zahtevno, saj se zorni kot gledanja zmanjša (kot bi gledal skozi ključavnico), poleg tega - kar dela to letenje še bolj nevarno in zapleteno - ni občutka globine oz. tridimenzionalne slike, zato je letenje odvisno od vidnosti skozi ta očala in neprestane kontrole inštrumentov v helikopterju (kontrola hitrosti, višine nad terenom, moči motorjev, horizonta, Tork). To v praksi pomeni, da en pilot upravlja helikopter in gleda okolico skozi nočna očala, drugi pa mimo očal gleda na instrumente in letečega pilota seznanja s parametri. Zato je opazovanje okolice v smislu iskanja oseb in stvari v domeni opazovalca, ki prav tako opazuje s to napravo. Piloti se za to vrsto letenja posebej usposabljajo tako na trenažerjih kot v dejanskih situacijah. Poleg tega je treba posebej opremiti helikopter, saj bi pogled na normalno osvetljene inštrumente tudi za pol ure onemogočil natančno opazovanje, vse dokler se oči ne bi zopet adaptirale na to svetlobo, ki jo oko dobi skozi nočna očala. Prav tako mora biti za uporabo zelo dobro usposobljen opazovalec.

V tem primeru je šlo za prvo letenje za potrebe iskanja pogrešane osebe v gorah ponoči, odločitev pa je zagotovo rezultat poznavanja tehnike, pogojev za njeno uporabo in tudi izkušenj iz tujine, kjer se slovenski policisti udeležujejo različnih usposabljanj in simpozijev.

Besedilo: Robert Kralj