Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Kranj, ki so pripadniki gorske enote, so v soboto, 9. julija 2011, med 5.30 in 17. uro, z namenom izboljšanja stanja v gorah in na težko dostopnih mestih ter preprečevanja odklonskih ravnanj izvedli preventivne aktivnosti na gorskih poteh tako Julijskih Alp kot tudi Karavank. Policisti pristojnih policijskih postaj pa so nadzirali in kontrolirali izhodišča pohodnikov.

K aktivnostim smo povabili tudi nadzornike Triglavskega narodnega parka (TNP), da bi se tako povečala učinkovitost preventivnega dela in opozarjanja k varni hoji v gore in varovanju narave. Na območju Policijske uprave Kranj se namreč razprostira največji delež območja TNP, edinega nacionalnega parka v Sloveniji. To območje se prekriva z največjim gorovjem v Sloveniji, tj. Julijskimi Alpami. In ravno tukaj Planinska zveza Slovenije (PZS) zabeleži največ planincev in pohodnikov, hkrati pa Gorska reševalna služba (GRS) tudi največ nesreč v gorah.


Nasveti za pohodnike, planince, gornike


Šest policistov je skupaj s kolegi nadzorniki iz TNP prehodilo in izvajalo načrtovane aktivnosti na naslednjih poteh:

  • Tamar – Sleme – Mojstrovka – Vršič;
  • Vrata – Tominškova pot – Staničev dom – Prag – Vrata;
  • Rudno polje – Vodnikov dom – Sremski Preval – Planina Lipanca – Rudno polje;
  • Planina Blato – Planina Jezero – Planina Dedno polje – Sedmera jezera (do Hribaric) – Črno jezero – Savica;
  • Završnica – Stol – Vrtača – Zelenica – Završnica.

Poleg tega tudi na poti, ki poteka izven TNP; naloge tam sta opravila samo policista.

Namen aktivnosti je bil vse obiskovalce gora seznaniti in opozoriti na nevarnostih v gorah – dodatno na tiste, ki pretijo v gorah poleti – in kaj je potrebno vedeti pred odpravo na pot in kaj, če naletijo na težave. Hkrati smo preverjali spoštovanje določil glede vožnjo v naravnem okolju, zaščite živali in narave (npr. smeti); poleg tega smo v planinskih kočah preverjali stanja javnega reda in miru ter prijavno-odjavne službe in kršitev zakona o omejevanju porabe alkohola. Planinci so upoštevali nasvete in opozorila policistov in nadzornikov.

Ob sodelovanju nadzornikov TNP je preventivna aktivnost dobila večji pomen oz. dodano vrednost ter celovitost. Njihov glavni poudarek je bil osveščanje obiskovalcev gora o varovanju in ohranjanju narave ter kulturne dediščine v TNP in nasploh.

Policisti pristojnih policijskih postaj so ta dan, med 7. in 12. uro, opravile kontrole izhodišč za gorske pohode v Krnici, Krmi, na planini pod Golico, v Mačah in Bašlju (za Storžič), izhodišče koča pod Storžičem (za Storžič) in izhodišče Draga (za Begunjščico). Preverjali so, da so bili pohodniki pred opravo na turo pravilno opremljeni in da v vozilih na vidnih mestih niso pustili vrednejših predmetov.

Po končanem dnevu smo lahko ugotovili, da je bilo ta dan v gorah izredno veliko pohodnikov, med njimi tretjina tujcev, ki so bili na teh poteh v večini ustrezno opremljeni glede na načrtovano turo (primerna obutev, tudi dereze in cepini).

Žal pa smo srečali tudi posameznike, ki so se v gore odpravili v nizkih športnih copatih z gladkim podplatom, ena oseba pa se je na Triglav odpravila celo bosa. Ta dan je bilo v gorah, kljub visoki temperaturi zraka, tudi veliko družin z majhnimi otroki oz. dojenčki.

Opazili smo tudi veliko aktivnosti, povezanih z adrenalinskimi športi (skakanje preko stene s padalom (base jump), spusti s kolesi (downhill)), in izrekli opozorili glede načrtovanega šotorjenja oz. bivakiranja v TNP, kar ni dovoljeno.