Sorodne objave

 

Gorenjski kriminalisti so prejšnji teden na več krajih na Gorenjskem ter na območju Ljubljane in Celja na terenu zaključevali mednarodno preiskavo sumov kaznivih dejanj s področja organizirane kriminalitete. V operativnih aktivnostih so kriminalisti razbili kriminalno združbo, ki je delovala v okviru hierarhično organizirane motoristične skupine in se je predvsem na območju Gorenjske in Avstrije ukvarjala s prometom prepovedanih drog in z orožjem. Samo gorenjski del preiskave obsega 13 kazensko ovadenih oseb za kar 67 kaznivih dejanj, še nekatere druge osebe, med njimi tudi slovenski državljani, pa so bile za istovrstna kazniva dejanja v sklopu preiskave kazensko ovadene tudi v Avstriji.

izjava

Več informacij o kriminalistični preiskavi je posredoval Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj.


Zvočni posnetek izjave Primoža Donoše (mp3)


Delovanje kriminalne združbe je bilo zaznano lansko leto, ko so se v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi začeli potrjevati sumi, da na Gorenjskem in v Avstriji v enakih okoliščinah delujeta dobro organizirani združbi, ki se ukvarjata z dobavo in prometom s prepovedano drogo. Kasneje so kriminalisti odkrili še povezavo istih osumljencev v trgovino z orožjem in sume, da nezakonito trgovanje z drogami in orožjem traja že dlje časa.

Izvor prepovedane droge, predvsem kokaina in konoplje, je bil na Gorenjskem, pretežno v Avstriji pa je bila organizirana širša ulična mreža preprodajalcev. Obe vrsti droge so organizatorji preprodajalcem ponujali v večjih količinah, analiza 0,5 kg zaseženega kokaina v več preprodajah pa je pokazala, da so osumljenci trgovali z visoko kvalitetno drogo. Kokain take kvalitete se redko pojavlja v Sloveniji in Avstriji, 1 kg te droge pa dosega vrednost do 60.000 evrov, kar je preprodajalcem omogočalo velike zaslužke. Poleg kokaina so kriminalisti zasegli še približno 300 g konoplje, manjšo količino amfetamina in večjo količino nedovoljenih snovi v športu v obliki ampul in tablet.

Osumljenci so ob drogi v odkup ali v ureditev odkupa ponujali tudi orožje, pri sebi pa so imeli imitacije pištol, samostrel, prikrite nože v obliki bančnih kartic in teleskopski palici.

Poleg droge in orožja so bili v preiskavi odkriti tudi posebej urejeni in zavarovani prostori za hrambo prepovedanih stvari, najden pa je bil tudi delujoč minomet in strelivo s sledmi eksploziva TNT.

Clipboard01

Hišne preiskave prostorov in vozil so se izvajale na 19 lokacijah na območju Gorenjske, Ljubljane in Celja, v dvodnevnih aktivnostih z visoko stopnjo nevarnosti pa je sodelovalo več kot 100 policistov in kriminalistov z različnih policijskih enot, ki so prostost odvzeli 9 osebam. 7 so jih pridržali zaradi zbiranja obvestil, še dve osebi pa so privedli k preiskovalnemu sodniku pristojnega sodišča. Za eno osebo je bil odrejen pripor.

Več osumljencev je bilo že obravnavanih zaradi različnih kaznivih dejanj, praktično vsi pa tudi v povezavi s prepovedanimi drogami. Mnogi v zadnjih letih niso bili zaposleni, z zaslužki v nezakoniti dejavnosti pa so si financirali nadstandarden življenjski slog. S kriminalno aktivnostjo so nekateri osumljenci pridobivali tudi finančna sredstva za delovanje motoristične skupine.

strelivo03

Motoristične skupine v Sloveniji so sicer relativno majhne, zelo zaprte in hierarhično organizirane okoli ozkega kroga vodilnih članov. Njihovo delovanje se v posamičnih primerih povezuje z različnimi kaznivimi dejanji kot so prostitucija, izsiljevanja, tihotapljenje in preprodaja prepovedanih drog in orožja. V takih primerih prihodke iz kriminalnih aktivnosti uporabljajo za lastno delovanje in med drugim tudi za vodenje slamnatih podjetij, preko katerih "perejo" prihodke.

Za obravnavana kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami je predpisana kazen zapora do 15 let, za nedovoljeno proizvodnjo in promet orožja ali eksploziva pa od šest mesecev do pet let zapora.

strelivo02