Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Kranj smo popoldne 8. oktobra 2010 pred trgovskim centrom Qlandia v Kranju, skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Kranj, organizirali preventivno akcijo Stopimo iz teme - varno v zimo.

Namen preventivne akcije je bil predvsem opozoriti pešce in voznike motornih vozil, da se bliža zima, ko moramo biti v prometu še posebej previdni. Kot vemo, so pešci med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci, zaradi česar je bila preventivna akcija namenjena predvsem  njim.

DSC 0067

Na PU Kranj namreč ugotavljamo, da so prometne nesreče, v katerih so žrtve pešci, pogosto posledica neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (neprilagojena hitrost, vožnja pod vplivom alkohola, vožnja z neočiščenimi ali zarošenimi stekli na vozilu ipd.). Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev samih. Pogosto so pešci, zlasti starejši ljudje, v prometnih nesrečah udeleženi jeseni in pozimi, ko je vreme slabo (megla, dež) in svetli del dneva krajši. 

DSC 0186

V preventivni akciji smo policisti opozarjali pešce (veliko med njimi je bilo šolarjev, njihovih staršev in starih staršev), da morajo tudi sami čim bolje poskrbeti za svojo varnost v prometu, na primer z nošenjem svetlih oblačil, kresničk in odsevnikov, odsevnih brezrokavnikov ipd.

Svetovali pa smo tudi voznikom motornih vozil. Pozimi, ko so vremenske razmere spremenjene, moramo udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, računati na možnost hitre spremembe voznih razmer. Ob spremenjenih voznih razmerah je ustrezna zimska oprema motornega, pa tudi priklopnega vozila, temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu, za kar moramo pravočasno poskrbeti.

DSC 0022

Zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu določa, da morajo biti motorna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in da morajo imeti vozila na cestah v Sloveniji predpisano zimsko opremo med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta - pozimi in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena deska) ali poledenelo (poledica).

Poleg preventivnega svetovanja smo obiskovalcem predstavili tudi svoje delo in opremo: vozilo provida, alkoteste, opremo za vzdrževanje javnega reda in miru, "schengenbus", motorno kolo idr., ter odgovarjali na vprašanja o prometni varnosti, vzdrževanju javnega reda in miru ter reševanju nasilja v družini.