Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Ljubljana opozarjamo na slabšanje prometne varnosti, saj sta v torek, 26. julija, na cestah na območju uprave umrla voznika osebnega in tovornega vozila. Ob tem posebej izpostavljamo problematiko varnosti motoristov kot posebej ranljive skupine voznikov, ki je žal prepogosto udeležena v prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami. Z nadzori nad vozniki motornih koles želimo zato poskrbeti za izboljšanje prometne varnosti na cestah, še zlasti na nekaterih kritičnih odsekih.

20220728 111715

Motoristična sezona je na višku, ugodne so tudi vremenske razmere, zato je predvsem v prihodnjih vikendih pričakovati več motoristov na cestah. Na fotografiji poostren nadzor policistov na kritičnem odseku ceste proti Rakitni v Gorenji Brezovici

ZoranObrez ppp lj izjava28072022

Aktualno problematiko v zvezi z varnostjo motoristov in podatke o številu nesreč je danes predstavil načelnik Postaje prometne policije Ljubljana Zoran Obrez.

Kot je povedal, je v sončnih dneh na cestah veliko motoristov in tudi v prihodnjih dneh bodo ugodne vremenske razmere na ceste privabile lastnike motornih "konjičkov": "S kratkotrajnimi, t. i. ad hoc nadzori, predvsem na kritičnih odsekih, želimo doseči, da bi vsi vozniki vozili varno, tako do svojega cilja kot ob povratku domov." Poudaril je še, da želimo z navedenimi nadzori delovati tako preventivno kot represivno, torej z ukrepanjem zoper storilce hujših prekrškov.

Le malo motoristov izide iz prometne nesreče brez poškodb

Načelnik PPP Ljubljana Zoran Obrez je predstavil tudi statistične podatke: "V letošnjem letu na splošno beležimo porast števila prometni nesreč. Do sedaj je na cestah na območju PU Ljubljana življenje izgubilo že 13 udeležencev v cestnem prometu. Obravnavali smo že več kot 5.000 nesreč, več kot 130 udeležencev se je huje poškodovalo. Motoristi in vozniki mopedov so bili udeleženi v okoli 170 nesrečah, pri tem se jih je več kot deset huje poškodovalo, več kot 80 pa je bilo lažje poškodovanih.

Do sedaj na območju Policijske uprave Ljubljana ne beležimo primerov, kjer bi udeleženi motoristi umrli, v lanskem letu pa je do tega obdobja umrlo 6 udeležencev na motorjih. Stanja kljub temu ne moremo oceniti kot ugodnega, saj se je število nesreč z udeležbo motoristov v primerjavi z lanskim letom povečalo. Na območju celotne države pa smo do sedaj obravnavali več kot 550 nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki motorjev ali mopedov. Devet udeležencev je umrlo, skoraj 100 je bilo huje in več kot 300 lažje poškodovanih."

Med vzroki nesreč na prvem mestu še vedno neprilagojena hitrost

Večino teh nesreč so povzročili vozniki motorjev. Hitrost je še vedno eden najpogostejših vzrokov za nastanek najhujših prometnih nesreč, na to pa vplivajo tudi druge povezane kršitve cestnoprometnih pravil. Poleg tega se nesreče dogajajo tudi zaradi izsiljevanja prednosti, nepravilnega prehitevanja, nepravilne smeri vožnje ali drugih nepravilnih premikov. Na varnost pa pomembno vplivajo tudi druga nevarna ravnanja voznikov, kot so denimo vožnja pod vplivom alkohola ali uporaba naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Poudarjamo, da je varnost v največji meri odvisna od ravnanja udeležencev v prometu in lahko tako za svojo varnost kot varnost drugih storijo največ sami. Tako za motoriste kot tudi za druge udeležence v prometu velja, da naj upoštevajo vsa prometna pravila in priporočila za varno vožnjo.

Ceste po katerih tece zivljenje video pulj izrez

Letos smo na območju PU Ljubljana zaznali že več kot 4.000 kršitev, povezanih z uporabo uporaba naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila, predvsem mobitelov. Da bi prispevali k ozaveščenosti o nevarnosti tako neodgovorne vožnje, so na PU Ljubljana pripravili tudi video .

Povezane vsebine

Nasveti za večjo varnost motoristov